Astăzi, 15 decembrie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:
Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii pentru modificarea și completarea anexei nr. 1 și a anexei nr. 3 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de CNAIR SA
Scurtă descriere
În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (21) și (22) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru vehiculele care circulă cu depășirea maselor și/sau dimensiunilor maxime admise se aplică tarife suplimentare de utilizare a drumurilor, calculate în funcție de: masa totală, masele pe axe, dimensiunile vehiculului cu/fără încărcătură, categoria drumului și lungimea traseului care urmează a fi parcurs.
Pentru drumurile de interes național, aceste tarife se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii. În prezent, tarifele se aplică în conformitate cu Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., cu modificările și completările ulterioare.
În exercitarea atribuțiilor care îi revin, de protejare a infrastructurii rutiere aflată în administrare, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., prin intermediul Agențiilor de Control și Încasare din punctele de trecere a frontierei de stat a României, efectuează controlul circulației vehiculelor rutiere cu respectarea limitelor maxime admise prevăzute în anexele nr. 2 și 3 la Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În situația în care la verificarea prin cântărire a vehiculelor aflate în trafic internațional se constată depășiri ale limitelor maxime admise, în funcție de natura încărcăturii, criteriu esențial de stabilire a posibilității de autorizare, se procedează după cum urmează:
Pentru recântărirea sau remăsurarea unui vehicul rutier, indiferent de natura încărcăturii, se percepe un tarif de 50,00 euro/operație.
În prezent, conform pct. 3 de la lit. I) din Partea 2 la Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., cu modificările și completările ulterioare, recântărirea/remăsurarea la solicitarea utilizatorilor este condiționată de prezentarea unor documente de transport din care să rezulte efectuarea descărcării parțiale de marfă, cerință care generează timpi mari de staționare în punctul de trecere a frontierei printr-un cumul de factori:
Chiar și după finalizarea acestor etape, operatorii de transport se confruntă cu imposibilitatea modificării documentelor de transport conform operațiunilor efectuate, în lipsa reprezentării Autorității Vamale Române în punctele de trecere ale frontierei situate la granița internă a Uniunii Europene, existând situații în care se apelează numărul de urgență 112 pentru a identifica o soluție simplificată de recântărire.
Totodată, contextul internațional actual generat de conflictul armat din Ucraina a determinat o intensificare a traficului de vehicule care derulează operațiuni de transport de marfă prin punctele de trecerea a frontierei, intracomunitare și extracomunitare.
Această dinamică pe piața transporturilor rutiere a generat o complexitate de probleme care necesită o adaptare legislativă constantă, fapt ce impune modificarea prevederilor referitoare la operațiunea de recântărire de natură să elimine timpii de staționare în punctele de trecere a frontierei și să asigure fluidizarea traficului.
În vederea simplificării operațiunii de recântărire, prin prezentul proiect de ordin se propune modificarea pct. 3 de la lit. I) din Partea 2 la Anexa nr. 1, ”Modul de aplicare a tarifelor suplimentare de utilizare a drumurilor de interes naţional” la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018, în sensul:
O altă propunere de modificare/completare a Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., cu completările și modificările ulterioare prin prezentul proiect de ordin, vizează emiterea autorizațiilor speciale de transport complementare.
Conform lit. N din Partea a 2 – a la Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A, cu completările și modificările ulterioare, în cazul în care în Agenţiile de Control şi Încasare din punctele de trecere a frontierei, pe sensul de intrare în România, se constată că vehiculul are mase şi/sau dimensiuni mai mari decât cele înscrise în autorizaţia specială de transport, se emite autorizaţie specială de transport complementară.
Având în vedere nivelul diferențiat de competență, în cazul transporturilor cu mase și/sau dimensiuni excepționale, emiterea Autorizatiei Speciale de Transport intră în sarcina exclusivă a emitenților din structurile superioare Agențiilor de Control și Încasare, respectiv Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri sau CNAIR SA – Central.
Precizăm că în prezent emitentul este obligat la anularea documentelor inițiale și întocmirea altor documente, conform valorilor rezultate la controlul în Agențiile de Control și Încasare, demersuri ce îngreunează activitatea de emitere a Autorizațiilor Speciale de Transport și conduc la creșterea timpilor de staționare în punctele de trecere a frontierei, până la soluționare.
În vederea simplificării operațiunilor de autorizare a transporturilor cu depășiri ale maselor și/sau dimensiunilor maxime admise, este necesară emiterea de autorizații speciale de transport complementare și de către Agenţiile de Control şi Încasare din punctele de trecere a frontierei, dacă masele și dimensiunile rezultate în urma controlului se înscriu în limitele de competență acestora, inclusiv în cazul în care autorizația specială de transport fost emisă în baza unui proiect de transport/studiu de traseu.
În acest sens se propune modificarea lit. N, precum și adăugarea a 2 noi litere, lit. O) si lit. P) din Partea a 2 – a la Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A, cu completările și modificările ulterioare.
O ultimă propunere de modificare/completare a Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., vizează tariful de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre în sensul Giurgiu – Ruse.
În conformitate cu prevederile art. 3. din Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A: alin. (3) Tarifele prevăzute în anexa nr. 3 se vor achita de persoanele fizice şi juridice române în lei şi de către persoanele fizice şi juridice străine în lei sau euro.
În conformitate cu prevederile art. 4, alin (1) Tarifele prevăzute în anexa nr. 3, exprimate în lei, se vor actualiza anual, în funcţie de cursul monedei europene euro, valabil pentru prima zi a lunii octombrie, comunicat de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, curs aplicat începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic următor. alin. (2) Tarifele menţionate la alin. (1), exprimate în lei, actualizate anual, se vor aplica la valoarea întreagă, fără moneda divizionară.
Având în vedere cele de mai sus, se impune actualizarea tarifelor exprimate în lei, în funcție de cursul monedei europene euro valabil pentru prima zi a lunii octombrie 2023, comunicat de Banca Centrală Europeană și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, curs aplicat începând cu data de 01 ianuarie 2023 (1 euro = 4,9735 lei).
Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:
Documentaţia poate fi consultată:
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 21.12.2023:
□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos
□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;
□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29
□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00
Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)"
Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul Registru propuneri (mt.ro)
Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris.
ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ
Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 21.12.2023
Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu
Documente conexe
Minuta ședinței plenului CDS - data
Prezentat în
Şedinţa |
Data |