Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 8 decembrie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii pentru modificarea Reglementării aeronautice civile române RACR - PM „Protecția mediului”, ediția 3/2007, aprobată prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1261/2007

 

 

Scurtă descriere

 

Activităţile aeronautice pe teritoriul României şi în spaţiul aerian naţional sunt reglementate prin Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian, reglementările europene aplicabile şi, după caz, Convenţia privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago la 7 decembrie 1944, la care România a aderat prin Decretul nr. 194/1965, cu amendamentele ulterioare, tratatele internaţionale la care România este parte, precum şi prin alte acte normative în materie.

În conformitate cu prevederile art. 61 din Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian, restricţiile de operare a unor categorii de aeronave civile pe toate aerodromurile civile certificate din România sau în spaţiul aerian naţional, precum şi de înmatriculare a acestora în România în funcţie de standardul de emitere a certificatului de zgomot, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile în care nu sunt stabilite prin reglementări europene direct aplicabile.

Astfel, Hotărârea Guvernului nr. 1074/2007 transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei 2006/93/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind reglementarea operării avioanelor care intră sub incidenţa părţii a II-a cap. 3 volumul 1 din anexa 16 la Convenţia privind aviaţia civilă internaţională, ediţia a doua (1988), publicată în Jurnalul Oficial seria L nr. 374 din 27 decembrie 2006, care prevede o  eliminare treptată completă a tuturor avioanelor care nu îndeplinesc standardele relevante privind emisiile sonore, inclusiv a celor care intrau anterior sub incidența Directivei 89/629/CEE, indiferent dacă fuseseră înmatriculate sau nu.

Totodată, directiva Uniunii Europene mai sus menţionată prevede la art. 3 (4) posibilitatea ca statele membre să poată autoriza utilizarea temporară pe aeroporturile de pe teritoriul lor a unor avioane care nu pot fi exploatate pe baza altor dispoziții ale acestei directive, această derogare limitându-se la anumite situaţii specifice.

Astfel, în baza art. 3 din HG nr. 1074/2007, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Regia Autonomă "Autoritatea Aeronautică Civilă Română", poate autoriza utilizarea temporară pe aeroporturile situate pe teritoriul României a unor avioane civile subsonice cu reacţie cu o masă maximă la decolare de 34.000 kg sau mai mare sau cu o configuraţie maximă certificată de transport pasageri pentru tipul respectiv de avion mai mare de 19 locuri, excluzând locurile rezervate echipajului, care nu au fost certificate acustic în conformitate cu standardele specificate în partea a II-a cap. 3 volumul I din anexa 16 la Convenţia privind aviaţia civilă internaţională, ediţia a doua (1988). Condiţiile în care se acordă aceste autorizaţii se stabilesc prin reglementări emise de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

În acest sens, Reglementarea aeronautică civilă română RACR-PM "Protecţia mediului", ediţia 3/2007 din 30.11.2007, stabileşte condiţiile de acordare a autorizaţiilor pentru utilizare temporară, pe aeroporturile situate pe teritoriul României, a unor avioane civile subsonice cu reacţie, conform prevederilor art. 3 al Hotărârii Guvernului nr. 1.074/2007 privind interzicerea operării pe aeroporturile din România a avioanelor civile care nu îndeplinesc standardele specificate în partea a II-a cap. 3 volumul I din anexa 16 la Convenţia privind aviaţia civilă internaţională.

Având în vedere faptul că ediţia în vigoare a RACR-PM asigură totodată şi transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Consiliului din 4 decembrie 1989 privind limitarea emisiilor de zgomot produse de avioanele civile subsonice cu reacţie (89/629/CEE), care a fost abrogată prin Decizia (UE) 2023/145 a Parlamentului European și a Consiliului din 18 ianuarie 2023 de abrogare a Directivei 89/629/CEE a Consiliului, prin adresa sa nr. 28919 din 04.09.2023, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a propus modificarea reglementării aeronautice civile române RACR-PM “Protecția mediului”.

În acest sens, proiectul de modificare a RACR-PM “Protecția mediului”, care la emitere a avut în vedere și directiva abrogată, are drept scop:

  • păstrarea prevederilor ediției 3/2007, modificată prin Ordinul nr. 1480/2016, privind condițiile în care se acordă autorizațiile pentru utilizare temporară, pe aeroporturile situate pe teritoriul României, a unor avioane civile subsonice cu reacţie, conform prevederilor art. 3 al Hotărârii de Guvern nr. 1.074/2007 și

abrogarea Capitolului IV - Restricţii de înmatriculare pentru limitarea emisiilor de zgomot produse de avioanele civile subsonice cu reacţie, ce transpune prevederile Directivei 89/629/CEE.

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 19.12.2023:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 19.12.2023

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!