Astăzi, 15.04.2025, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:
Hotărâre de Guvern pentru aprobarea, pentru perioada iulie 2025 – 9 decembrie 2028, a unui contract de servicii publice privind prestarea obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători, atribuit prin procedură competitivă S.C. Interregional Călători S.R.L., precum și stabilirea unor condiționalități, în vederea implementării obligațiilor de serviciu public, pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Autoritatea pentru Reformă Feroviară și S.C. Interregional Călători S.R.L
Scurtă descriere
Având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007, modificat și completat prin Regulamentul UE nr. 2016/2338/, Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 12/1998, Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 62/2016 și Legii nr. 202/2016, cu modificările și completările ulterioare și luând în considerare faptul că obiectivele strategice stabilite prevăd:
- Creșterea calității serviciilor contractate;
- Creșterea eficienței modului de cheltuire a fondurilor publice implicate;
- Asigurarea unui cadru de lucru pentru reformarea sistemului de transport feroviar de călători din România în contextul tranziției către un cadru de atribuire a Contractelor de Servicii Publice (CSP) bazat exclusiv pe proceduri competitive;
- Creșterea gradului de atractivitate al transportului;
- Punerea în valoare a investițiilor în infrastructura feroviară;
- Creșterea gradului de siguranță și securitate în transportul feroviar de călători;
- Creșterea gradului de securitate și siguranță a muncii;
- Punerea în valoare a proiectelor de regenerare și dezvoltare teritorială;
- Asigurarea mobilității durabile a angajaților.
În acest sens ARF a asigurat respectarea prevederilor art.7 alin.(2) din Regulamentul mai sus menționat în materie de acordare a compensației de serviciu public, având în vedere că „fiecare autoritate competentă ia măsurile necesare pentru a se asigura că, cu cel puțin un an înainte de lansarea invitației de participare la procedura competitivă de atribuire sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”.
În condițiile anterior menționate pentru contractele de servicii publice de transport feroviar de călători acordate prin atribuire competitivă, ce se vor aplica din luna iulie 2025, se va utiliza următoarea metodologie:
Indicatorii sus menționați se acordă în funcție de realizarea fiecăruia în parte.
Indicatorii sus menționați se acordă în funcție de realizarea fiecăruia în parte.
Indicatorii sus menționați se acordă în funcție de realizarea fiecăruia în parte.
realizarea fiecăruia în parte.
În scopul asigurării continuității serviciului public de transport feroviar de călători, acordarea compensației se va face după cum urmează:
Acordarea compensației operatorului se va face lunar, fără a depăși valoarea stabilită prin Actele Adiționale la contractele de servicii publice ce se vor încheia anual după adoptarea legii bugetului de stat, în urma rectificărilor bugetare sau în alte cazuri necesare.
Compensația necuvenită, ca urmare a nerealizării indicatorului cantitativ (tren-km), pentru fiecare categorie de tren în parte, va fi regularizată cu bugetul de stat până la data de 31 ianuarie a anului următor.
La data depunerii situațiilor financiare încheiate pentru anul de referință, operatorul de transport feroviar de călători va transmite la A.R.F. dovada încadrării în cota de profit, iar sumele aferente depășirii acestui prag de rentabilitate vor fi restituite bugetului de stat până la aceeași dată, aceasta constituind termenul legal de regularizare cu bugetul statului.
Totodată, operatorul de transport feroviar are obligația de a întocmi și transmite balanța lunară de verificare însoțită de o evidență extracontabilă cu evidențierea clară a veniturilor și cheltuielilor eligibile pentru acordarea compensației, în mod separat pe rută de circulație, determinate direct proporțional cu volumul de tren-km realizat pe ruta de circulație în baza contractului de servicii publice.
Operatorul de transport feroviar de călători va utiliza lunar sumele primite drept compensație, pentru achitarea obligațiilor curente către administratorul infrastructurii feroviare publice, a tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare, precum și plata contravalorii energiei electrice de tracțiune aferente lunii anterioare.
Serviciile oferite de operatorul de transport feroviar de călători vor corespunde în totalitate cerințelor nivelului minimal de servicii oferite pentru categoria de tren IR, prevăzute în Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii nr.153/2011 privind modificarea și completarea Regulamentului pentru circulația trenurilor și manevra vehiculelor feroviare – nr.005, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr.1816/2005, și pentru definirea trenurilor de călători în funcție de serviciile oferite de operatorul de transport feroviar de călători, cu completările și modificările ulterioare.
De asemenea, OTF va asigura interoperabilitatea sistemului de ticketing propriu cu baza de date comună a Autorității pentru Reformă Feroviară și îi vor transmite, spre verificare, situația detaliată a volumelor de tren-km, călători expediați, călători-km, venituri și cheltuieli realizate, pe rutele de circulație ce fac obiectul obligației de serviciu public.
Operatorului de transport feroviar de călători îi revine obligația prevăzută în sarcina acestuia în conformitate cu prevederile art.3, alin.(23) și alin.(24) din Ordinul ministrului finanțelor publice și al ministrului transporturilor nr.65/1.712/2016 pentru aprobarea Normelor privind fundamentarea, acordarea și justificarea sumelor primite de la bugetul de stat pentru unele activități desfășurate de unii operatori economici, prin bugetul M.T.I.
Pe parcursul derulării contractului de serviciu public, ce face obiectul prezentului proiect de act normativ, ARF va realiza un audit tehnico-economic al obligațiilor de serviciu public asumate de operatorul de transport feroviar de călători prin contractele de servicii publice, aprobate conform prevederilor legale în vigoare, privind îndeplinirea calității serviciilor și eficienței din punct de vedere al costurilor. Auditul va avea în vedere și necesitatea și rezonabilitatea costurilor aferente obligației de serviciu public.
Compensația acordată operatorului de transport feroviar public de călători, licențiat conform legii, se acordă conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2014, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.20/2015, cu modificările ulterioare, sub forma ajutorului de stat alocat exclusiv pentru efectuarea obligației de serviciu public.
Pentru evitarea ajutoarelor de stat incompatibile, operatorul de transport feroviar va fi obligat să utilizeze bunurile finanțate din fonduri publice exclusiv pentru prestarea obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători.
La elaborarea actului normativ s-au avut în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr.1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007, modificat și completat prin Regulamentul (CE) nr.2338/2016, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr.12/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr.62/2016, modificată și aprobată prin Legea nr.53/2017 și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr.21/1996, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.20/2015, cu modificările ulterioare
Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:
Documentaţia poate fi consultată:
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 28.04.2025:
□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos
□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia Comunicare, Dialog Social și Relații Instituționale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;
□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29
□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00
Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)"
Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul Registru propuneri (mt.ro)
Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris.
ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ
Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 28.04.2025
Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu
Documente conexe
Minuta ședinței plenului CDS - data
Prezentat în
Şedinţa |
Data |
![]() |
![]() |
![]() |