Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 5 octombrie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Hotărâre a Guvernului privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

 

Scurtă descriere

Metrorex S.A. în calitate de agenție de implementare, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, are în derulare proiectul „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)”, al cărui scop principal este acela de a răspunde cererii în creștere pentru transportul public din capitala, prin dezvoltarea unui sistem de transport rapid intre Municipiul București si Aeroportul International Henri Coandă – Otopeni, contribuind astfel la dezvoltarea economiei regionale, la îmbunătățirea mediului urban prin reducerea congestionării traficului rutier si a poluării aerului, având ca finalitate creșterea calității mediului.

Pentru finanțarea proiectului privind realizarea “Legăturii rețelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coandă – Otopeni” a fost semnat Acordul de împrumut nr. ROM-P5 din data de 10 martie 2010, intre Romania, reprezentata de Ministerul Finanțelor Publice, in calitate de Împrumutat și Agenția Internaționala de Cooperare a Japoniei (JICA), aprobat ulterior prin Legea nr. 228/25.11.2010.

În conformitate cu prevederile art. 3 din Legea nr. 228/25.11.2010 sumele necesare finanțării Proiectului "Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă - Otopeni", se vor asigura anual de la bugetul de stat, prin includerea acestor sume în bugetul Metrorex S.A., prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, pe toată durata de implementare a Proiectului.

În data de 02.05.2023, Metrorex S.A. a semnat contractul de prestări servicii și execuție lucrări nr. 42/2023, în valoare de 1,52 miliarde lei cu T.V.A., ce are ca obiect prestarea serviciilor de proiectare și execuție lucrări de structură de rezistență pentru Secțiunea de Nord (Lot 1.2: Staţia Tokyo – Staţia Aeroport Otopeni), contract ce face parte din Proiectul privind realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni – Bucureşti, fiind finanțat în cadrul împrumutului acordat de Guvernului Japoniei, prin Agenția de Cooperare Internațională a Japoniei (JICA).

Prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe anul 2023 fondurile alocate la credite bugetare la Titlul 65 - Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă, necesare pentru realizarea cheltuielilor pe anul 2023, pentru Proiectul Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă - Otopeni, cod obiectiv 828, anexa nr. 3/24/29 la Legea nr. 368/2022, sunt insuficiente.

Având în vedere emiterea ordinului de începere cu dată de începere 02.10.2023, pentru plata avansului contractual (o singură tranșă în valoarea de 20% din valoarea contractului), pentru a nu înregistra întârzieri în implementarea Proiectului privind realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni - Bucureşti, este necesară suplimentarea, într-un termen cât mai scurt, a creditelor de angajament și bugetare alocate Metrorex S.A. pe anul 2023 la Titlul 65 „Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă“, cu suma de 50.000 mii lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023 pentru Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și redistribuite Metrorex S.A.

De asemenea, prin prezentul act normativ se autorizează Ministerul Finanțelor să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat și în volumul și structura bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2023.

Prezentul act normativ nu generează influențe financiare având în vedere că Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului este parte a bugetului general consolidat.

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 16.10.2023:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 16.10.2023

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!