Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 19 mai 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritatea de Management pentru Programul Transport (PT) 2021-2027 publică ghidul de finanțare pentru Prioritatea 2(P2) Îmbunătățirea conectivității secundare rutiere și Prioritatea 6 (P6)Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane din cadrul PT 2021-2027.

  • Ghidul solicitantului - Îmbunătățirea conectivității secundare rutiere, se adresează solicitanților care doresc să obțină finanțare din FEDR în cadrul celor două apeluri de proiecte care vor fi lansate în cadrul Priorității 2, cuprinzând informațiile și reguli generale de eligibilitate aplicabile în mod obligatoriu.

Alocarea FEDR: 750 milioane de euro

Bugetul limită de contractare: 2.250.000.000 euro

Rata de cofinanțare: 40%

Apelurile se adresează:

  • Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere -CNAIR SA;
  • unităților administrativ-teritoriale, inclusiv asociații ale acestora în parteneriate cu CNAIR/DRDP-uri.

Acțiuni eligibile:

  • proiecte noi de construire, modernizare, reabilitare infrastructură rutieră situate pe rețeaua secundară a României, de natura drumurilor de mare viteză, drumuri naționale, variante ocolitoare la nivel de drum național;
  • proiecte fazate din perioada precedentă de finanțare europeană (POIM 2014-2020) aferente Axei prioritare 2 POIM, OS 2.1 și OS 2.2;
  • proiecte de sprijin pentru pregătirea documentațiilor economice aferente proiectelor prevăzute în Anexa nr.14 la Ghidul Solicitantului.

Versiunea draft a ghidului publicat spre consultare publică prezintă condițiile de accesare a fondurilor, criteriile de evaluare și selecție, lista cheltuielilor eligibile și neeligibile și alte anexe de interes pentru solicitantul de finanțare și se regăsește aici.

  • Ghidul solicitantului - Trenurile metropolitane (P6) cuprind informații și reguli generale de eligibilitate aplicabile în mod obligatoriu solicitanților care doresc să obțină finanțare din FEDR și FC în cadrul celor două apeluri de proiecte lansate în cadrul Priorității 6.
  1. (P6) Trenuri metropolitane în nodurile urbane

Alocarea FEDR: 350 milioane de euro

Bugetul limită de contractare: 1.050.000.000 euro

Rata de cofinanțare: 85%

Solicitanți eligibili:

  • unități administrativ-teritoriale – municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane în parteneriat cu CFR-S.A.;
  • unități administrativ-teritoriale – județe, în parteneriat cu CFR-S.A;
  • asociații de dezvoltare intercomunitară constituite între municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR S.A.

*** Municipiile reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane care pot fi finanțate din FEDR sunt: Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

  1. (P6) Trenul metropolitan în regiunea București-Ilfov

Alocarea FC: 71 milioane de euro

Bugetul limită de contractare: 213.000.000 euro

Rata de cofinanțare: 85%

Solicitanți eligibili:

  • Municipiul București în parteneriat cu CFR-S.A.;
  • asociație de dezvoltare intercomunitară constituită între Municipiul București și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR S.A.

Acțiuni eligibile în cadrul ambelor apeluri:

  • Intervenții la infrastructura de cale ferată destinată transportului feroviar metropolitan;
  • Achiziția de material rulant sustenabil pentru serviciile feroviare de transport metropolitan;
  • Dezvoltarea facilităților multimodale pentru transportul de pasageri cu trenul metropolitan.

Versiunea draft a ghidului publicat spre consultare publică prezintă condițiile de accesare a fondurilor, criteriile de evaluare și selecție, lista cheltuielilor eligibile și neeligibile și alte anexe de interes pentru solicitantul de finanțare și se regăsește aici.

Perioada de consultare publică pentru cele două ghiduri este de 15 zile lucrătoare de la data publicării pe site-ul MTI, din 19.05.2023 până în 12.06.2023 (ora 12:00).

Observațiile și propunerile justificate pot fi trimise la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați: telefon/ fax: 0372 825 570, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Click to listen highlighted text!