Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

GGYK3 WkAAtg9v

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, alături de delegație condusă de Prim-ministrul, Marcel Ciolacu, efectuează o vizită de lucru  de două zile în Republica Italiană, unde a participat la cea de-a treia ședință comună a Guvernelor României şi Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental precum și la o serie de întâlniri organizate cu acest prilej.

În contextul vizitei, ministrul Sorin Grindeanu a avut o întâlnire de lucru cu Ministrul italian al Infrastructurii și Transporturilor, Matteo Salvini, întâlnire în care oficialii au decis că este oportună implementarea unor proiecte noi, stabilite în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, care să asigure interconectarea rutieră pe ruta Marea Baltică- Marea Neagră- Marea Egee. Drumul de mare viteză Arad-Oradea va fi construit în țara noastră și va fi parte a acestei rute.

Un alt subiect de discuții a vizat dezvoltarea rețelelor TEN-T, acesta reprezentând un scop comun al ambelor țări ca și diversificarea rutelor de transport care tranzitează teritoriul Uniunii Europene.

Cu ocazia întâlnirii, ministrul Sorin Grindeanu a subliniat că “în contextul extinderii accelerate a rețelelor de transport din țara noastră, trebuie  respectate angajamentele contractuale din partea firmelor italiene care activează în domeniul infrastructurii. În prezent, România este o piață cu o dinamică fără precedent, datorată implementării obiectivelor de infrastructură mare și, din această perspectivă, orice întârziere poate provoca prejudicii la nivel național cu impact pe plan european”.

Agenda discuțiilor celor doi oficiali a abordat și subiectul sprijinului acordat Ucrainei de România.  

Cu această ocazie Sorin Grindeanu a precizat că există ”un interes justificat pentru participarea firmelor românești, alături de firme din alte state europene, la reconstrucția acestei țări, după finalizarea conflictului ruso-ucrainean”.

Rolul și importanța  Portului Constanța s-au regăsit ca subiecte în cadrul discuțiilor.  Astfel urmează să fie asigurată o conexiune maritimă mult mai eficientă între principalul port de la Marea Neagră și porturile italiene de la Marea Adriatică (Trieste, Ravenna etc.), care ar facilita tranzitul de mărfuri.

În finalul întâlnirii ministrul Grindeanu a mulțumit părții italiene pentru sprijinul acordat pentru accesul în Schengen prin frontierele aeriene și maritime iar ministrul italian Matteo Salvini l-a asigurat pe oficialul român că sprijinul va continua astfel încât să fie accept rapid și accesul prin frontierele terestre.

Ministrul Sorin Grindeanu a reiterat susținerea României pentru  demersurile Republicii Italiene la nivel european cu privire la denunțarea interdicțiilor impuse de Austria transportatorilor pe Coridorul Brenner (Tirol).

După ședința comună a celor două guverne, ministrul Sorin Grindeanu a participat la deschiderea oficială a Forumului economic România-Italia, organizat de Ambasada României în Italia și de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia.

În acest context, ministrul român  a prezentat proiectele prioritare pentru infrastructura românească pentru următorii ani, care beneficiază de importante alocări naționale, dar și de fonduri europene până în 2027. Este vorba despre investiții în toate  sectoarele de transport.

Ministrul Grindeanu a reiterat deschiderea autorităților române față de toate companiile cu capacitate tehnică și financiară, care activează în România sau care sunt interesate să își extindă afacerile în țara noastră, de a se implica proiectele cuprinse în noul Plan de Investiții și în Planul National de Redresare și Reziliență.

În acest sens ministrul, Sorin Grindeanu a încurajat implicarea și prezența pe piața românească a firmelor serioase, capabile să își respecte angajamentele contractuale.

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!