Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Data publicării: 23.11.2020

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 04.12.2020

 

Grup ţintă

Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

 

Scurta descriere a reglementării:

Normativul privind circulația rutierǎ pe drumurile montane, Drumul Național – DN 7C „Transfăgărăşan” şi Drumul Național – DN 67C „Transalpina”- Indicativ AND 615 – 2020, a fost elaborat în scopul reglementării unitare a circulației rutiere pe DN 7C și DN 67C în vederea asigurării viabilitații acestora prin prisma condițiilor meteorologice, climatice, altitudinii la care sunt situate și a caracteristicilor tehnice ale acestor drumuri montane.

Normativul a fost avizat în Consiliul Tehnico-Economic al C.N.A.I.R. S.A. cu nr. 4983/01.10.2020 şi aprobat prin Decizia Directorul General al C.N.A.I.R. – S.A. nr. 1287/02.10.2020. Prin aprobarea acestui Normativ, vechea reglementare respectiv, Regulamentul de funcționare a Drumului Național “DN 7C – Transfagarasan”, aprobat prin Decizia Directorului General al C.N.A.D.N.R. - S.A. nr. 836/04.09.2015 și-a încetat aplicabilitatea.

În temeiul art. 44 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ”pentru protecţia unor sectoare de drumuri, administratorul acestora poate institui restricţii de circulaţie, semnalizate corespunzător, privind categoriile de transport, viteză, perioadele şi intervalele orare, masele şi/sau dimensiunile maxime admise ale vehiculelor ce pot utiliza sectorul respectiv, în conformitate cu prevederile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor sau al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, după caz, şi al ministrului afacerilor interne, cu informarea prealabilă, inclusiv asupra variantelor de rute alternative, a Ministerului Transporturilor, a poliţiei rutiere şi a utilizatorilor.

Astfel, în temeiul prevederilor art. 44 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997, republicată, cu modificările și completările ulterioare, al art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 90/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, precum și art. 7 alin. (5) din Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările și completările ulterioare, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea Normativului privind circulația rutierǎ pe  drumurile montane, Drumul Național – DN 7C „Transfăgărăşan” şi Drumul Național – DN 67C  „Transalpina”- Indicativ AND 615 – 2020.

Normativul este structurat pe 4 Capitole și Anexe:

Capitolul I cuprinde generalități privind obiectul și domeniul de aplicare, notații și prevederi generale. C.N.A.I.R. - S.A. își va organiza sistemul de informare și control asupra stării drumurilor montane și modul de pregătire și acționare pe timp de iarnă respectând prevederile acestui Normativ.

Pe timp de viscol, ninsoare abundentă sau alte fenomene meteo care pot perturba traficul rutier, se va restricționa accesul autovehiculelor spre zonele afectate și se vor lua următoarele tipuri de măsuri:

  • Administratorul drumului public va informa utilizatorii cu privire la restricționarea accesului pe aceste drumuri;
  • Direcția Rutieră din cadrul I.G.P.R. va asigura respectarea restricționării accesului autovehiculelor;
  • Probarea pentru restricționare/ridicarea restricției, închiderea temporară/deschiderea circulației rutiere se dă de către Comandamentele Județene pentru Situații de Urgență la initiativa D.R.D.P. și a Serviciilor Rutiere din cadrul I.P.J.

În cazuri de urgență, când starea timpului impune închiderea circulatței rutiere pe un sector din aceste drumuri montane pentru evitarea unor evenimente grave în trafic și când sistemul de informare nu permite luarea operativă a aprobării, șeful S.D.N. împreună cu șeful Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. pot decide închiderea circulației, cu instalarea mijloacelor de semnalizare corespunzătoare și a informării participanților la trafic. În cel mai scurt timp posibil, în aceste cazuri vor fi informate conducerile instituțiilor abilitate.

Respectarea restricțiilor de interzicere a accesului auto pe sectorul drumului montan va fi în corelare cu prevederile Ordinului comun M.T. - M.I. nr. 68/2012.

Pe timp de viscol, se va interveni doar în situația în care sunt în pericol vieți omenești sau distrugeri materiale pe sectoarele de drum montan închise, cu dispoziția Comandamentului Central de Iarnă din cadrul M.T.I.C.

Participanții la trafic au obligația să își pregătească autovehiculele pentru circulația pe timp de iarnă și să se informeze asupra condițiilor meteo - rutiere, fiind răspunzători de nerespectarea acestor prevederi, conform legislației în vigoare.

Capitolul II cuprinde definiții și documente de referintă. 

Terminologia uzuală este cea stabilită prin SR 4032/1 – ,,Lucrări de drumuri – Terminologie’’, iar pentru terminologia neutilizată în mod curent, Normativul definește termenii în corelare cu Dicționarul explicativ al limbii române. Sunt prezentate tipurile de fenomene meteorologice; modul de manifestare; consecințele acestora asupra drumurilor și a modului în care influentează desfășurarea traficul rutier; asigurarea condițiilor de circulație; semnificația codurilor în cazul avertizărilor meteo; referințe legislative.

Capitolul III – cuprinde date caracteristice ale drumurilor montane – DN 7C și DN 67C ce presupun desfășurarea circulației rutiere în condiții speciale.

Restricțiile de circulație prezentate în cadrul Normativului se aplică ,,sectoarelor de munte’’ cuprinse între km 57+000 - localitatea Căpățâneni  și km 148+055 - localitatea Cârțișoara pe DN 7C ,,Transfăgărășan” și între km 34+800 - localitatea Rânca și km 79+200 - zona Curpat pe DN 67C ,,Transalpina”.

Sunt prezentate elementele geometrice ale părții carosabile, lucrările de artă și de consolidare existente pe aceste drumuri, zonele predispuse la ceață, avalanșe, căderi de pietre și la posibilitatea de apariție pe carosabil a animalelor specifice zonei.

Capitolul IV – cuprinde modul de organizare a activităților specifice pentru asigurarea circulației rutiere pe drumurile montane.

Sunt prezentate restricțiile ce pot interveni pe timpul verii și orarul privind interdicția circulației pe timpul nopții din cauza condițiilor de relief, lipsei vizibilității, pericolului de accidente, respectiv în intervalul orar 21 – 7.

Este prezentată perioada de închidere a circulației rutiere în timpul iernii, respectiv între 20.X – 30.VI pe DN 7C sectorul km 104+000 – km 130+800 și pe DN 67C sectorul km 34+800 – km 79+200. Este prezentat modul de presemnalizare, semnalizare, indicare a sectoarelor de drum închise/deschise și reviziile prealabile prin care se vor stabili lucrările și condițiile de închidere/deschidere a acestora, precum şi programul de lucrări pe DN 7C și DN 67C în vederea redeschiderii circulației.

Anexele Normativului conțin schițe cu traseele celor două drumuri montane și intersecțiile lor cu alte drumuri naționale adiacente, centralizatoare cu principalele caracteristici geometrice, serpentine, curbe, pante și centralizatoare ale podurilor, viaductelor, tunelurilor, podețelor, indicatoarelor rutiere.   

    

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

 Anexa

  

Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Conunicațiilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

 

Coordonate de contact

 

Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

  • Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor – Direcţia  Comunicare, Relaţia cu  Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile  Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti

  • Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G

  • Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

  • Prin poşta electronică la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  • Prin formularul E-consultare

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Propuneri primite

 

Propuneri primite de la

Data receptiei

   
   

 

 

Documente conexe

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

 

E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!