Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi,  5 octombriee 2022, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ: 

Ordin al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor și infrastructurii pentru modificarea și actualizarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 606/2017 pentru aprobarea Metodologiei de contractare a inspecției de siguranţă rutieră, a Contractului-cadru încheiat între Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi administratorii drumurilor, a metodologiilor de efectuare a inspecţiilor de siguranţă rutieră, a listei cu dispoziţiile obligatorii care pot fi dispuse de raportul de inspecţie de siguranţă rutieră, a modelului legitimaţiei nominale de control, a modelului procesului-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională a contravenţiilor, dotării şi inscripţionării autovehiculelor de inspecţie şi control, precum şi a echipamentelor necesare efectuării inspecţiilor de siguranţă rutieră

 

 

 

Scurtă descriere

Legea nr. 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră, republicată cu modificările și completările ulterioare, este legea de transpunere a Directivei 2008/96/CE în legislația națională.

La data de 26 noiembrie 2019 a intrat în vigoare Directiva (UE) 2019/1936 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 de modificare a Directivei 2008/96/CE privind gestionarea siguranței infrastructurii rutiere, având termen de transpunere în legislația națională 17 decembrie 2021.

La data de 31 ianuarie 2022 a intrat în vigoare Ordonanţa Guvernului nr. 3/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră, care asigură la nivel naţional cadrul de aplicare al Directivei (UE) 2019/1936.

Conform Art. II alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 3/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va modifica şi actualiza Ordinul ministrului transporturilor nr. 606/2017 pentru aprobarea Metodologiei de contractare a inspecţiei de siguranţă rutieră, a Contractului-cadru încheiat între Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi administratorii drumurilor, a metodologiilor de efectuare a inspecţiilor de siguranţă rutieră, a listei cu dispoziţiile obligatorii care pot fi dispuse de raportul de inspecţie de siguranţă rutieră, a modelului legitimaţiei nominale de control, a modelului procesului-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională a contravenţiilor, dotării şi inscripţionării autovehiculelor de inspecţie şi control, precum şi a echipamentelor necesare efectuării inspecţiilor de siguranţă rutieră, cu modificările ulterioare.

În conformitate cu dispozițiile Directivei (UE) 2019/1936, a fost introdus conceptul de inspecţie de siguranţă rutieră specifică, definit ca analiza bazată pe inspectarea la fața locului a unui drum sau tronson de drum existent, pentru a identifica condițiile periculoase, deficiențele și problemele care cresc riscurile de producere a accidentelor grave. De asemenea, a fost       eliminată inspecţia de siguranţă rutieră suplimentară, concept care nu este statuat în Directiva 96/2008 CE sau în Directiva (UE) 2019/1936.

A fost reglementată Metodologia de efectuare a inspecţiilor de siguranţă rutieră specifice, respectiv:

- inspecţia de siguranţă rutieră specifică se efectuează cu prioritate pe tronsoanele rutiere cu niveluri scăzute de siguranță, rezultate din evaluarea rețelei rutiere și care oferă posibilități pentru punerea în aplicare a unor măsuri cu potențial ridicat de îmbunătățire a siguranței și de reducere a costurilor legate de accidente și se concretizează într-un raport de inspecţie de siguranţă rutieră specifică.

- inspecţia de siguranţă rutieră specifică se efectuează de echipe formate din personalul de specialitate angajat în cadrul Autorității Rutiere Române — A.R.R., cel puțin unul dintre membrii echipei fiind atestat ca auditor de siguranța rutieră.

- în vederea efectuării inspecţiei de siguranţă rutieră specifică se întocmește o planificare la nivelul Autorității Rutiere Române - A.R.R. având în vedere tronsoanele rutiere cu niveluri scăzute de siguranță, rezultate din evaluarea rețelei rutiere și nominalizarea echipelor care vor efectua inspecția.

- modelul de raport de inspecție de siguranță rutieră specifică și  setul de măsuri de remediere cu potențial ridicat de îmbunătățire a siguranței rutiere și de reducere a costurilor legate de accidente care pot fi dispuse în raport, precum și termenele de executare a acestora.

A fost reglementată Metodologia de contractare a inspecţiei de siguranţă rutieră periodică, sens în care Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. încheie cu administratorul fiecărei reţele de drumuri un contract de prestări servicii privind asigurarea realizării inspecţiei de siguranţă rutieră periodică. De asemenea, Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. încheie contracte de prestări servicii pentru efectuarea inspecției de siguranță rutieră periodică cu auditorii  de siguranță rutieră desemnați conform Metodologiei de contractare a evaluării de impact asupra siguranţei rutiere și a auditului de siguranță rutieră, de desemnare a auditorilor de siguranță rutieră, a contractelor - cadru care se încheie de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. cu investitorii, precum şi cu auditorii de siguranță rutieră. A fost elaborat contractul - cadru de prestări servicii privind asigurarea realizării inspecţiei de siguranţă rutieră periodică și  setul de dispoziții care pot fi dispuse în raportul de inspecţie de siguranţă rutieră periodică, prin lucrări de întreținere executate de administratorul drumului, precum şi termenele de executare a acestora.

Totodată a fost elaborat și setul de dispoziții care pot fi dispuse în raportul de inspecţie de siguranţă rutieră periodică, prin lucrări de întreținere executate de administratorul drumului, precum şi termenele de executare a acestora.

     

 

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 17.10.2022:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 18.10.2022

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!