Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Data publicării: 27.01.2022

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 07.02.2022

 

Grup ţintă

Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

 

Scurta descriere a reglementării:

Regia Autonomă «Administrația Fluvială a Dunării de Jos» Galați (AFDJ) este regie autonomă sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și funcționează în conformitate cu prevederile HG nr. 492/2003 privind organizarea şi funcționarea Regiei Autonome Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați.

AFDJ a fost înființată pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor Convenției despre regimul navigației pe Dunăre, semnată la Belgrad la 18 august 1948 (Convenția de la Belgrad), ratificată prin Decretul nr. 298/1948 și are ca obiect de activitate asigurarea adâncimilor minime de navigație prin dragaje de întreținere, asigurarea semnalizării costiere şi plutitoare, efectuarea de măsurători topohidrografice, efectuarea de lucrări de construcții şi reparații construcții hidrotehnice pentru asigurarea condițiilor de navigație, asigurarea efectuării pilotajului navelor maritime pe sectorul Dunării cuprins între rada Sulina şi Brăila şi în porturile situate pe acest sector, punerea la dispoziție tuturor utilizatorilor a infrastructurii de transport naval, precum şi ducerea la îndeplinire a unor obligații ce revin statului român din convențiile şi acordurile internaționale la care România este parte. 

Convenția de la Belgrad prevede, la art. 31-33, faptul că se alcătuiesc corpuri de piloți pe Dunărea de Jos și că pilotajul navelor pe Dunărea de Jos este asigurat de piloţi făcând parte din corpurile de piloți ai administrației de cale navigabilă, sau de piloţi care, în urma unui examen, sunt autorizați de administrația de cale navigabilă să exercite pilotajul. De asemenea, la art. 43 se prevede faptul că tarifele de pilotaj se stabilesc de administrația de cale navigabilă și se comunică la Comisia Dunării.  

Ordonanța Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparținând domeniului public, precum şi desfășurarea activităților de transport naval în porturi şi pe căile navigabile interioare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conține o serie de reglementări cu privire la pilotajul navelor. Pilotajul navelor maritime şi fluviomaritime la intrarea şi ieşirea din porturi, între danele aceluiași port şi pe căile navigabile interioare este un serviciu de siguranță (OG nr. 22 art. 19, alin 1) lit. b) punctul 1. Articolul 51 prevede faptul că pilotajul navelor maritime şi fluviomaritime pe sectorul de Dunăre cuprins între rada portului Sulina şi Brăila se desfășoară în conformitate cu prevederile OG nr. 22/1999 şi cu prevederile Convenției de la Belgrad și faptul că tarifele de pilotaj pentru pilotajul navelor maritime şi fluviomaritime se propun de către AFDJ şi se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor. De asemenea, articolul 662 alin. (2) lit. b) prevede ca atribuție a Consiliului de supraveghere din domeniul naval avizarea normelor de fundamentare a tarifelor percepute de către administraţii pentru efectuarea serviciilor de siguranţă şi structura pe elemente de cheltuieli a acestor tarife şi verifică proporționalitatea acestora cu costul serviciului furnizat. 

Prin adresa nr. 39252/07.12.2021, AFDJ a înaintat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii propunerea privind stabilirea tarifelor de pilotaj pentru anul 2022 și cuantumul acestora, având avizul Consiliului Concurenței - Consiliului de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) asupra Normelor de fundamentare a tarifelor și cu aprobarea Consiliului de Administrație din data de 25.11.2021. Menționăm că:

- în conformitate cu art. 662 alin. (2) lit. b) si d), coroborat cu art. 37 alin. (2) din O.G. nr. 22/1999 republicată, cu modificările și completările ulterioare, în ședința din 27.10.2021, CSDN a avizat Normele de fundamentare a tarifelor ce vor fi aplicate în cursul anului 2022;

- în ședința din data de 26.11.2021, Consiliului de Administrație al AFDJ Galati a aprobat tarifele ce vor fi aplicate în anul 2022, conform art. 16, lit. n din anexa nr. 1 la H.G. 492/18.04.2003.

         

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

Anexa

 

Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

 

Coordonate de contact

 

Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

  • Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti

  • Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G

  • Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

  • Prin poşta electronică la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  • Prin formularul E-consultare

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Propuneri primite

 

Propuneri primite de la

Data receptiei

   
   

 

 

Documente conexe

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

 

E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!