Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Data publicării: 12.10.2020

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 23.10.2020

 

Grup ţintă

Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

 

Scurta descriere a reglementării:

În temeiul art.  11^1 alin (3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române și reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane, cu modificările și completările ulerioare,  ,,(3) Compania naţională care administrează infrastructura feroviară poate să închirieze către S.C. Telecomunicaţii C.F.R. - S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, cu acordul Ministerului Transporturilor, reţeaua de telecomunicaţii C.F.R., cu excepţia reţelei GSM-R, cu echipamentele aferente, parte a infrastructurii feroviare publice, în vederea administrării acesteia,.

,,Pentru aplicarea prevederilor prezentului articol şi a prevederilor art. 29 alin. (3^2), condiţiile de închiriere se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, la propunerea companiei naţionale care administrează infrastructura feroviară,,

se aprobă prin Ordin al Ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor închirierea rețelei de telecomunicații CFR, cu excepția rețelei GSM-R, cu echipamentele aferente, parte a infrastructurii feroviare publice aflată în concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate ,,CFR,,SA (potrivit contractului de concesiune nr. 17408/08.05.2019 cu modificarile si completarile ulterioare prin acttul aditional nr. 1/12.02.2020 si actul aditional nr. 2 din 28.07.2020), în vederea administrării acesteia de Societatea Telecomunicații CFR SA.

Descriere:

Comunicațiile în întreg  sistemul feroviar se realizează prin intermediul:

  1. infrastructurii de comunicații feroviare analogice,
  2. infrastructurii de comunicații feroviare digitale
  1. Infrastructura de comunicații analogice:
  • Societatea Telecomunicații CFR SA a fost înființată  prin desprinderea activităților specifice din cadrul CFR-SA. Potrivit actului normativ de înființare, scopul Societății este acela de a furniza serviciile de comunicații din cadrul sistemului feroviar;
  • în temeiul H.G. nr. 706/2002, art (4) capitalul social inițial subscris a fost integral vărsat de CFR-SA., în calitate de acționar unic:
  • în conformitate cu art. (5) al aceluiași act normativ, efectuarea aporturilor de către CFR-SA  s-a făcut pe baza de protocoale care s-au încheiat în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a respectivului act normativ.  În cadrul protocoalelor de predare – primire a fost aportată la capitalul Societății Telecomunicații CFR SA întreaga infrastructură de comunicații feroviară analogică. Prin urmare, Societatea Telecomunicații CFR SA este proprietarul infrastructurii feroviare de comunicații analogice prin intermediul căreia se efectuează comunicațiile în întreg sistemul feroviar la nivel national;
  • Telecomunicații CFR SA realizează comunicațiile în sistemul feroviar și prin intermediul dotărilor aflate  în proprietatea sa aflate în interdependență  cu cele aparținând CFR-SA și operate de Telecomunicații CFR SA.

2.Infrastructura de comunicații feroviare digitale (denumită,, rețele de telecomunicații CFR”):

  • a fost constituită în temeiul H.G. nr. 511/2009, privind înregistrarea în domeniul public al statului a mijloacelor fixe "Reţele fixe de telecomunicaţii feroviare" și a fost realizată  având la bază instalarea unor elemente concrete ale acestei rețele (magistrale de cabluri optice, centrale telefonice, echipamente de acces și transport de date, etc);
  • elementele concrete ale infrastructurii de comunicații feroviare digitală face parte din ,,elementele concrete ale infrastructurii feroviare publice,, aflate în concesiunea CFR-SA, potrivit  H.G. nr. 589 din 3 mai 2006, pentru modificarea anexei nr. 2 la HG nr. 581/1998 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R." - S.A. prin reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române;

Prin urmare  Societatea Telecomunicații CFR SA este:

  • proprietarul întregii rețele de comunicații feroviare analogice

și

  • operatorul rețelei de comunicații feroviare digitale aparținînd CFR-SA și a cărei elemente concrete sunt instalate în locațiile aparținând Societății Telecomunicații CFR SA.

  Mai mult, cele două rețele de comunicații (analogice și digitale)  sunt cele pe care sunt furnizate toate serviciile de comunicații pentru siguranța circulației feroviare și a operațiunilor de manevră, conform reglementărilor naționale și internaționale necesar a fi îndeplinite în domeniul feroviar, precum și în ceea ce privește interoperabilitatea sistemului feroviar național și international.

De asemenea, Telecomunicații CFR SA are personalul specializat, cu calificările, instruirile, experiența și autorizările specifice rețelelor și sistemelor aflate  în funcțiune, precum  și cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei. Acesta este instruit și autorizat cu respectarea tuturor reglementărtilor feroviare, inclusiv conform Ordinului M.T. nr. 2262/2005 privind autorizarea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care urmează să desfăşoare pe propria răspundere activităţi specifice transportului feroviar.

 

Considerente tehnice:

    În sistemul feroviar național  este folosită o rețea de comunicații feroviare  care are statutul de rețea închisă conform prevederilor Regulamentului Tehnic de Exploatare Tehnică Feroviara /2001. La art.  107 se precizează: ,,în transportul feroviar din România se utilizează un sistem propriu de telecomunicații” și pe care se realizează și comunicații în legătură cu siguranța circulației pe calea ferată.

   Această infrastuctură de comunicații, din punct de vedere tehnic, are următoarele particularități:

  • echipamentele analogice, aparținânnd Telecomunicații CFR SA, sunt specializate pentru sistemul feroviar, fără corespondență în piața de comunicații, și sunt instalate în toate stațiile de cale ferată și Regulatoarele de circulație pe calea ferată aparținând CFR-SA.

Pentru exemplificare, la nivel național sunt 102 posturi aparținând Telecomunicații CFR SA instalate în cadrul  Regulatoarelor  de circulație feroviară aparținând CFR-SA, care asigură comunicațiile în legătură cu siguranța circulației pentru 1.323 posturi secundare.

De asemenea, sunt asigurate comunicațiile pentru  Dispecerul Energetic Feroviar - 38 posturi centrale și 636 posturi secundare.

În același context, Telecomunicații CFR SA realizează comunicațiile feroviare prin intermediul a 2.536 km de trasee aeriene , 5.637 km de cablu telefonic interurban, 2,587 km de cablu telefonic urban și 287 instalații terminale si repetoare.

Totodată sunt asigurate radiocomunicațiile prin cca 5.200 de radiotelefoane și sonorizările din incintele stațiilor de cale ferată aparținînd CFR-SA prin intermediul a 455 stații de amplificare, 350 linii de sonorizare și   422  stații de amplificare avizare călători.

  • conectarea rețelei de comunicații digitale cu terminalele de utilizare pentru asigurarea comunicațiilor feroviare constă în cabluri de comunicații care sunt instalate în canalizații construite între clădirile/sediile aparținând CFR-SA și clădiile/sediile  aparținând Telecomunicații CFR SA.

Rețelele analogică și digitaă  au fost construite ca infrastructuri de comunicații feroviare interoperabile de-a lungul căi ferate și aparțin atât CFR-SA cât și Telecomunicații CFR, SA pentru a furniza serviciile de telecomunicații feroviare pentru siguranța circulației trenurilor, manevră și exploatare. De asemenea funcționarea serviciilor de telecomunicații este condiționată de specificațiile tehnice de interconectare a rețelelor / echipamentelor: tipul de semnalizare, nivele de semnal, impedanță, configurații, frecvențe, sensibilitatea semnalului, etc, pe nivele, subnivele, distanțe și de generațiile de echipamente (începând cu anii 1960);

  • arhitectura rețelei de echipamente de comunicații digitale a implicat instalarea unor site-uri de comunicații în spații aparținând Telecomunicații CFR SA, de către specialiști ai acestei societăți care operează aceste echipamente și asigură un management al rețelei integrat la nivel national;
  • toate comunicațiile din complexele feroviare privind activitatea de manevră și tranzit feroviar sunt asigurate prin rețele de comunicații complexe, utilizând sisteme de amplificare, coloane de convorbiri și megafoane care aparțin Telecomunicații CFR SA;

    

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

 

 

Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Conunicațiilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

 

Coordonate de contact

 

Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

  • Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor – Direcţia  Comunicare, Relaţia cu  Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile  Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti

  • Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G

  • Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

  • Prin poşta electronică la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  • Prin formularul E-consultare

 

Propuneri primite

 

Propuneri primite de la

Data receptiei

   
   

 

 

Documente conexe

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

 

E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!