Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Data publicării: 24.04.2019

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 06.05.2019

 

Grup ţintă

Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

 

Scurta descriere a reglementării:

Regulamentul (UE) nr. 376/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 privind raportarea, analiza și acțiunile subsecvente cu privire la evenimentele de aviație civilă, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2003/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului, și a Regulamentelor (CE) nr. 1321/2007 și (CE) nr. 1330/2007 ale Comisiei, denumit în continuare „Regulament”, conține o serie de prevederi prin care fiecărui stat membru îi revin anumite obligații. Printre aceste obligații se numără și cele stipulate în art. 16 alin. (12), conform căruia „fiecare stat membru desemnează un organism responsabil cu punerea în aplicare a alineatelor (6), (9) și (11)”. În esență, acest organism are rolul de a emite puncte de vedere față de politica de ”Cultură justă” aplicată la nivelul statelor și al organizațiilor de aviație civilă.
În acest context, în conformitate cu art. 16 alin. (13) din Regulament, „la 15 mai 2019 și ulterior o dată la cinci ani, fiecare stat membru transmite Comisiei un raport privind aplicarea prezentului articol, mai ales referitor la activitățile organismului desemnat în temeiul alineatului (12). Raportul nu conține date cu caracter personal”.
Alineatele citate mai sus nu se regăsesc în Ordinul ministrului transporturilor nr. 1135/2015 privind măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 376/2014, prin care au fost stabilite obligațiile Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) și ale Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) referitoare la aplicarea Regulamentului la nivel naţional.
În conformitate cu legislația internă aplicabilă, introducerea unor acțiuni în justiție pentru încălcări ale legii, la care se face referire la art. 16 alin. (6) din Regulament, se face în conformitate cu dreptul penal intern.
Materialul de îndrumare emis de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) precizează că organismului desemnat în sensul art. 16 alin. (12) îi revin o serie de atribuții, după cum urmează:
- Primește și gestionează sesizările din partea angajaților sau personalului contractat din cadrul agenţilor aeronautici civili privind presupuse încălcări ale normelor de „Cultură justă”;

- Face recomandări autorităților statului cu privire la adoptarea de măsuri împotriva celor care încalcă principiile de protecție ale raportorilor sau persoanelor menționate în rapoartele de eveniment;
- Poate decide reexaminarea normele interne de „Cultură justă” adoptate în cadrul agenţilor aeronautici civili;
- Participă, după caz, la solicitarea autorităților competente, la stabilirea sistemului de sancțiuni pentru încălcarea prevederilor Regulamentului.

Prin Ordinului ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 1185/2006, AACR a fost desemnată ca autoritate naţională de supervizare, organism tehnic specializat pentru îndeplinirea funcţiei de supervizare a siguranţei zborului în aviaţia civilă, la nivel naţional. În această calitate, AACR dispune de pârghiile necesare analizării modului în care principiile „Culturii juste” sunt aplicate la nivelul agenţilor aeronautici civili ce fac obiectul supervizării.
Întocmirea și transmiterea către Comisia Europeană a Raportului la care se face referire la art. 16 alin. (13) din Regulament se face de către Direcția Transport Aerian din cadrul Ministerului Transporturilor, în coordonare cu AACR și AIAS.

 

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

 

  

Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la ministerul Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

 

Coordonate de contact

 

Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

  • Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor – Direcţia  Comunicare, Relaţia cu  Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile  Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti

  • Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G

  • Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

  • Prin poşta electronică la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  • Prin formularul E-consultare

 

Propuneri primite

 

Propuneri primite de la

Data receptiei

 
   

 

 

Documente conexe

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

 

E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!