Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Data publicării: 07.09.2018

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 18.09.2018

 

Grup ţintă

Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

 

Scurta descriere a reglementării:

 

În urma cercetărilor efectuate în ultimii ani în zona Mării Baltice și a Mării Nordului cu privire la poluarea atmosferei s-a ajuns la concluzia că prevenirea, reducerea și controlul emisiilor de NOx provenite de la nave în atmosferă ar aduce beneficii substanțiale sănătății oamenilor și conservării mediului din zona respectivă.
Din aceste considerente OMI a adoptat Rezoluția MEPC.286(71) pentru amendarea Anexei VI la MARPOL. Prin aceste noi amendamente au fost stabilite încă două zone de control al emisiilor de de NOx (Nivelul III), și anume Zona de control al emisiilor de NOx (Nivelul III) Marea Baltică (așa cum este definită în regula 1.11.2 din Anexa I la MARPOL) și Zona de control al emisiilor de NOx (Nivelul III) Marea Nordului (așa cum este definită în regula 1.14.6 din Anexa V la MARPOL).
Astfel, motoarele diesel navale trebuie să respecte standardul privind emisiile de NOx (Nivelul III) atunci când sunt instalate pe nave construite la data de 1 ianuarie 2021 sau după această dată și care operează în aceste zone, cu excepția navelor având o lungime mai mică de 24 m și proiectate/utilizate în scopuri recreative, precum și a navelor având puterea de propulsie combinată mai mică de 750kW și care datorită limitărilor de proiectare sau construcție nu pot respecta cerințele standardului. Totodată au fost introduse și condiții de exceptare, pentru a permite navelor care nu respectă cerințele de Nivel III să fie construite, transformate, reparate și/sau întreținute la șantierele navale dintr-o zonă de control al emisiilor de NOx (Nivelul III).
De asemenea, au fost aduse modificări apendicelui V al Anexei VI la MARPOL privind informaţiile care trebuie incluse în nota de livrare a buncherului (BDN). Aceste modificări clarifică faptul că navele care îndeplinesc cerințele din anexa VI la MARPOL cu privire la conținutul de sulf în zonele de control al emisiilor de sulf prin mijloace echivalente (utilizând sisteme de epurare a gazelor de evacuare), pot permite furnizorului de combustibil să declare în BDN, după notificarea făcută de cumpărător, că respectivul combustibil este destinat utilizării de o navă care îndeplinește prin mijloace echivalente cerințele privind conținutul de sulf.
Termenul pentru acceptarea tacită a acestor amendamente a fost 1 iulie 2018. România nu a formulat niciun fel de obiecţiuni la acestea şi nici OMI nu a comunicat depunerea unor obiecţiuni până la această dată, astfel că amendamentele adoptate vor intra în vigoare, potrivit prevederilor punctului 3 din rezoluţie, la data de 1 ianuarie 2019, în conformitate cu art. 16(2)(g)(ii) al Convenţiei din 1973.
Menţionăm că prin art.2 al Deciziei (UE) 2017/1243 a Consiliului din 29 mai 2017 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Organizației Maritime Internaționale (OMI), în cadrul celei de a 98-a sesiuni a Comitetului pentru siguranță maritimă și al celei de a 71-a sesiuni a Comitetului pentru protecția mediului marin, în ceea ce privește adoptarea unor amendamente la regula II-1/23 din Convenția SOLAS, la regula II-2/9.4.1.3 din Convenția SOLAS, la Codurile internaționale din 1994 și 2000 privind siguranța navelor de mare viteză, la Codul internațional al mijloacelor de salvare și la apendicele V al anexei VI la MARPOL a fost exprimată o poziție favorabilă a Uniunii Europene pentru acceptarea amendamentelor la apendicele V al Anexei VI la MARPOL, adoptate prin Rezoluţia MEPC.286(71).
Anexa VI revizuită la MARPOL a fost amendată, în special în domeniul reglementat privind controlul emisiilor de oxizi de azot atunci când nava se află într-o zonă de control al acestor emisii. Se impune ca nivelul emisiilor şi modul pornit/oprit al motoarelor diesel navale, care sunt instalate la bordul unei nave care sunt certificate atât pentru nivelul III cât şi pentru nivelul II al emisiilor de NOx sau care sunt certificate numai pentru nivelul II, trebuie să fie înregistrat într-un registru de bord astfel cum este prescris de către Administraţie la intrarea şi la ieşirea într-o zonă de control al emisiilor de NOx.
Aceste amendamente au fost adoptate prin Rezoluţia MEPC.271(69) la 22 aprilie 2016, iar publicarea acceptării lor a fost făcută la nivel național prin Ordinul MT nr. 1224/2017 pentru publicarea acceptării amendamentelor la anexa Protocolului din 1997 privind amendarea Convenţiei internaţionale din 1973 pentru prevenirea poluării de către nave, aşa cum a fost modificată prin Protocolul din 1978 referitor la aceasta - amendamente la regula 13 din anexa VI la MARPOL (Cerinţe privind înregistrarea pentru conformitatea operaţională cu nivelul III de NOx în zonele de control al emisiilor), adoptate de Organizaţia Maritimă Internaţională prin Rezoluţia MEPC.271(69) a Comitetului pentru protecţia mediului marin din 22 aprilie 2016
Navele care arborează pavilionul român în zona Mării Baltice sau a Mării Nordului declarate zone de control al emisiilor de NOx vor trebui să facă înregistrările cerute la intrarea și ieşirea dintr-o zonă declarată de control al emisiilor de NOx în jurnalele pentru motoare și în nota de livrare a buncherului (BDN).
În cazul în care pe viitor se va institui o zonă de control al emisiilor de NOx în apele aflate sub jurisdicţia României, ANR, în cadrul activităţii de control al statului portului va trebui să verifice dacă navele care arborează pavilion străin fac astfel de înregistrări conform reglementărilor în vigoare.
În conformitate cu prevederile art. 32 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele, textele modificărilor la tratatele la care România este parte, trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Coroborând această prevedere cu atribuţiile Ministerului Transporturilor cuprinse în art. 4 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr.42/1997 privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele cuprinse în art. 2 pct. 20 din Hotărârea Guvernului nr. 21/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările și completările ulterioare, rezultă că amendamentele la Anexa VI la MARPOL adoptate prin Rezoluţia MEPC.286(71) trebuie să fie cunoscute de către toți cei interesaţi: operatorii de nave, proprietarii navelor care arborează pavilionul român în zona Mării Baltice sau a Mării Nordului declarate zone de control al emisiilor de NOx, Aceste modificări vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

Anexa

 

 

Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la ministerul Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

 

Coordonate de contact

 

Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

  • Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor – Direcţia  Comunicare, Relaţia cu  Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile  Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti

  • Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G

  • Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

  • Prin poşta electronică la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  • Prin formularul E-consultare

 

Propuneri primite

 

Propuneri primite de la

Data receptiei

 
 
   

 

 

Documente conexe

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

Sedinta plen 

19.09.2018 

E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!