Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

lieg2Astăzi, 19.05.2016, ministrul Dan M. Costescu a participat la sesiunea ministerială deschisă, ce a avut ca temă: „Accelerarea tranziției: inovaţia

 pentru un transport mai verde şi care asigură incluziunea socială”. Sesiunea ministerială are loc în cadrul Summitului anual al miniştrilor transporturilor organizat de Forumul Internaţional pentru Transporturi (ITF) la Leipzig, Germania, sub egida Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare – OECD.

 

În discursul său, Ministrul Dan M. Costescu a atras atenţia asupra faptului că în viitorul nu foarte îndepărtat, sectorul rutier va fi pus în poziţia de a-şi schimba modul de coordonare a traficului. Acest sector va începe să realizeze, cu adevărat, management de trafic: de la începerea călătoriei până la momentul în care vehiculul se opreşte.

 

Ministrul a precizat: „Există o experienţă vastă în managementul traficului din zona feroviară şi cea aviatică, iar aceste lecţii învăţate trebuie să accelereze dezvoltarea şi în sectorul rutier. Reglementările vor viza construcţia vehiculelor, comunicarea între vehicule, între vehicule şi infrastructuri, dar şi între infrastructuri, precum şi conceptele de acces şi operare a infrastructurii.”

 

„Este o oportunitate pentru această zonă, deoarece ne aflăm la momentul iniţierii reglementărilor, ceea ce va permite construirea unei arhitecturi complet noi şi coerente”, a adăugat ministrul Dan M. Costescu.

1pl

 

În cadrul reuniunii ministeriale a fost agreată o declaraţie comună privind transportul de tip „verde” şi incluziv.  Principalele puncte ale declaraţiei adoptate astăzi vizează:

 

  • Eliminarea emisiilor de carbon din transporturi

 

Declarația încurajează coordonarea între transporturi și politicile de mediu la toate nivelurile de autoritate pentru ca transporturile sustenabile să poată fi implementate prin mecanisme eficiente.

 

  • Promovarea transportului incluziv

 

În acest sens, vor fi evaluate beneficiile economice, sociale și de mediu pe care transportul incluziv le oferă. Prin organizarea optimă a noilor tehnologii, infrastructura și serviciile de transport, vor deveni accesibile tuturor.

 

  • Modurile de transport care deservesc o dezvoltare „verde” şi incluzivă

 

Prin actul semnat de miniştri, vor fi susţinute eforturile de a crea o legislaţie privind aviaţia, conform deciziilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO). De asemenea, de promovare se va bucura şi integrarea modală a formelor de transport public individual în mediul urban astfel încât atât emisiile de dioxid de carbon, poluarea aerului şi poluarea sonoră vor fi eliminate. Alte priorităţi constituie: modernizarea transportului pe ape interioare, dar şi investiţiile în transportul feroviar de mărfuri pentru a reduce impactul asupra mediului.

 

  • Noile tehnologii şi digitalizarea: trecerea la un mod de transport „verde” şi incluziv

 

O importanţă sporită trebuie acordată ajustării cadrului legislativ din domeniu pentru a ca siguranţa, eficienţă şi dinamica economică să poată fi asigurate prin noile moduri de transport. 

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!