Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 14.04.2025, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii privind aprobarea hărților strategice de zgomot elaborate pentru căile ferate, aflate în administrarea Compania Națională de Căi Ferate ”C.F.R.” - S.A.

 

Scurtă descriere 

În temeiul articolului 65 lit b) din Legea nr. 121/2019 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, cu modificările și completările ulterioare, înainte ca autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului să realizeze raportarea către Comisia Europeană, se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru transporturi:

„datele aferente hărţilor strategice de zgomot elaborate pentru traficul feroviar desfăşurat pe căile ferate din interiorul aglomerărilor prevăzute în anexa nr. 7, inclusiv pentru căile ferate principale stabilite prin actul normativ care se elaborează conform art. 87, aflate în administrarea Companiei Naţionale de Căi Ferate ”C.F.R.“ - S.A.”

C.N.C.F. ”C.F.R."- S.A., prin consultantul SC Cepstra Grup SRL, a elaborat hărțile strategice de zgomot produs de traficul feroviar pentru căile ferate care sunt în administrarea companiei, conform cerințelor legale pentru următoarele:

a) Căile ferate principale din exteriorul aglomerărilor: Tronsoane de cale ferată cu trafic, mai mare de 30.000 de treceri de trenuri pe an; 1. Bucureşti Nord-Ploiești (limita UAT Ploiești Sud); 2. Ploieşti Sud-Buzău; 3. Feteşti-Constanţa; 4. Roşiori Nord-Filiaşi; 5. Ploieşti Vest-Predeal

b) Căile ferate principale și căi ferate din interiorul aglomerărilor: 1. Municipiul Bucureşti; 2. Municipiul Iaşi; 3. Municipiul Cluj Napoca; 4. Municipiul Timişoara; 5. Municipiul Constanţa; 6. Municipiul Craiova; 7. Municipiul Galaţi; 8. Municipiul Braşov; 9. Municipiul Ploieşti; Municipiul Piteşti; 11. Municipiul Bacău; 12. Municipiul Oradea; 13. Municipiul Botoşani;  14. Municipiul Brăila; 15. Municipiul Buzău; 16. Municipiul Târgu Mureş; 17. Municipiul Sibiu; 18. Municipiul Arad; 19. Municipiul Baia Mare; 20. Municipiul Satu Mare.

Analizarea și evaluarea hărților strategice de zgomot mai sus menționate au fost efectuate de către membrii comisiei din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), în conformitate cu OM nr.1345/2020 privind aprobarea comisiilor de evaluare a hărților strategice de zgomot de la nivelul autorităților pentru protecția mediului și a regulamentului de funcționare și organizare a acestora.

În conformitate cu procesul verbal nr. 126/DCECA/27.02.2025 al MMAP - Agenția Națională pentru Protecția Mediului, anexat, documentația depusă respectă prevederile art. 41 lit a) din Legea nr.121/2019, privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant, cu modificările și completările ulterioare, din punct de vedere al completitudinii materialelor furnizate.

Menționăm, de asemenea, faptul că au fost sesizate de către comisia de evaluare a autorității de mediu câteva aspecte formale care au necesitat corecții în cuprinsul Rapoartelor cu datele obținute prin cartarea zgomotului, acestea fiind rectificate de către SC Cepstra  Grup SRL, conform comunicării transmise prin adresa nr. 9314/11.03.2025.

Având în vedere volumul mare de informație și complexitatea documentației, hărțile strategice de zgomot sunt disponibile în format electronic, pe pagina de internet a Companiei Naţionale de Căi Ferate ”C.F.R." - S.A, la adresa http://www.cfr.ro, secţiunea Protecţia Mediului/hărți strategice de zgomot sau  următorul link https://cfr.ro/harti-strategice-de-zgomot/

Documentația pentru hărțile strategice de zgomot pentru traficul feroviar, evaluată de către autoritățile de mediu corespunde prevederilor legislative privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant pentru a fi transmise Ministerului Transportului și Infrastructurii, în vederea aprobării prin ordin de ministru, conform  prevederilor art. 65, Legea nr. 121/2019, cu modificările și completările ulterioare.

După aprobarea prin Ordin de Ministru al Transporturilor și Infrastructurii, hărțile strategice de zgomot pentru traficul feroviar se vor se publica în Monitorul Oficial și vor fi raportate la Comisia Europeană.

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 25.04.2025:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare, Dialog Social și Relații Instituționale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 25.04.2025

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!