Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 05.12 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii pentru aprobarea Reglementării Aeronautice Civile Române RACR – AZAC  "Admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civile", ediţia 2 / 2024

 

Scurtă descriere

În conformitate cu prevederile Legii nr. 21/2020 privind Codului aerian şi în scopul reglementării domeniului aviaţiei civile, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitatea sa de autoritate de stat în domeniul aviaţiei civile, emite reglementări aeronautice civile române, care au caracter obligatoriu pentru toţi participanţii la activităţile aeronautice civile şi conexe, precum şi pentru persoanele care desfăşoară activităţi în zonele supuse servituţilor de aeronautică civilă.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) este organismul tehnic specializat desemnat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru supravegherea punerii în aplicare a reglementărilor aeronautice specifice domeniilor în care deţine competenţe: certificarea agenților aeronautici civili, a personalului aeronautic civil și a tehnicii aeronautice civile, precum și supravegherea menținerii condițiilor asociate documentelor de certificare emise.

Prin Ordinul ministrului transporturilor nr.806/2007 a fost aprobată Reglementarea aeronautică civilă română  RACR-AZAC "Admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civile", ediţia 1/2007, care tratează domeniul certificării și întreținerii aeronavelor care nu intră sub incidența Regulamentului (CE) nr..216/2008 și, ulterior, ale Regulamentului (UE) nr.2018/1139.

Cu adresa nr.33644/25.10.2024 AACR propune emiterea unei noi ediții a Reglementării aeronautice  civile române  RACR-AZAC având în vedere necesitatea uniformizării modului de abordare a cerinţelor de navigabilitate în cazul aeronavelor civile care nu intră sub incidența reglementărilor europene.

Astfel în scopul uniformizării modului de abordare a cerinţelor de navigabilitate în cazul aeronavelor civile ce nu dețin un certificat de tip recunoscut/emis de EASA noua ediţie a reglementării RACR-AZAC urmăreşte structurarea cerinţelor de navigabilitate pe două capitole principale: navigabilitatea iniţială și continuitatea navigabilităţii.

Totodată, noua ediție a reglementării asigură încorporarea problemelor/inadvertențelor identificate de personalul AACR cu ocazia activităţilor de inspecţie şi audit efectuate la organizațiile de management al continuității navigabilității și organizațiile de întreținere pentru aeronavele menționate în Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 2018/1139.

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 16.12.2024:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare, Dialog Social și Relații Instituționale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 16.12.2024

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!