Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 28.08 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii privind modificarea şi completarea Ordinului Ministerului Transporturilor, Construcțiilor şi Turismului nr. 717/2006 privind cerinţe specifice de stabilitate pentru navele de pasageri de tip Ro-Ro

       

 

Scurtă descriere

Directiva 2003/25/CE privind cerințele de stabilitate specifice pentru navele de pasageri ro-ro a fost adoptată de Parlamentului European și a Consiliului cu scopul de a stabili un nivel uniform de cerințe de stabilitate specifice pentru navele de pasageri ro-ro, care va îmbunătăți capacitatea de supraviețuire a acestui tip de nave în caz de avarie în urma coliziunii și care va asigura un nivel ridicat de siguranță pentru pasageri și pentru echipaj.
În legislația națională Directiva 2003/25/CE a fost transpusă prin OMTCT nr. 717/2006 publicat în Monitorial Oficial, Partea I nr. 480 din data de 02 iunie 2006.
În cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT) și al Agendei pentru o mai bună reglementare ale Comisiei și ca urmare imediată a verificării adecvării legislației UE privind siguranța navelor de pasageri, Comisia a prezentat, în 2017, trei propuneri de modificare a respectivei legislații. La 15 noiembrie 2017, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Directiva 2017/2108 , Directiva 2017/2109 și Directiva 2017/2110 .
Directiva 2003/25/CE care conține cerințele de stabilitate specifice pentru navele de pasageri ro-ro a fost la rândul ei inclusă în respectiva verificare a adecvării legislației. Comisia nu a prezentat însă nicio propunere pentru modificarea sa, deoarece la momentul respectiv aveau loc discuții în cadrul Organizației Maritime Internaționale (OMI) cu privire la standardele de stabilitate pentru nave în stare de avarie.
În cazul navelor care efectuează curse internaționale, inclusiv curse între două state membre, sunt de aplicare convențiile internaționale, care intră în competența OMI și anumite norme ale UE. Cea mai relevantă convenție în privința siguranței este Convenția internațională pentru ocrotirea vieții omenești pe mare (SOLAS) din 1974 și Protocolul din 1988 la aceasta. Cerințele generale de stabilitate cuprinse în SOLAS 90 (astfel cum sunt definite în textul directivei cu toate modificările aplicabile) au fost stabilite pe o bază deterministă și au fost incluse în regula II-1/B/8 din Convenția SOLAS. Aceste cerințe sunt aplicabile în întreaga Uniune, date fiind aplicarea directă a Convenției SOLAS în cazul curselor internaționale și aplicarea Directivei 2009/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 privind normele și standardele de siguranță pentru navele de pasageri (reformare) în cazul curselor interne.
Pe lângă cerințele internaționale, în cazul navelor de pasageri, al navelor de pasageri ro-ro și al navelor de mare viteză se aplică norme specifice ale UE. Directiva 2003/25/CE cuprinde cerințe de stabilitate în stare de avarie pentru toate navele de pasageri ro-ro care efectuează servicii regulate de curse internaționale înspre sau dinspre un port al unui stat membru, indiferent de pavilionul arborat. Scopul este de a se asigura că navele sunt stabile în urma unei avarii, ceea ce îmbunătățește capacitatea de supraviețuire a acestui tip de nave în caz de avarie în urma unei coliziuni.
Având în vedere cele mai sus menționate și ținând cont de obiectivul general de simplificare și raționalizare a cadrului de reglementare al UE pentru siguranța navelor de pasageri, a fost adoptată în anul 2023 Directiva (UE) 2023/946 a Parlamentului European și a Consiliului din 10 mai 2023 de modificare a Directivei 2003/25/CE în ceea ce privește includerea unor cerințe de stabilitate îmbunătățite și alinierea directivei respective la cerințele de stabilitate definite de Organizația Maritimă Internațională, publicată în JO L 128, 15.5.2023, p. 1-1, ale cărei obiective specific sunt:
– asigurarea, în măsura posibilului, a coerenței cu standardele internaționale actualizate de curând în materie de stabilitate în stare de avarie, astfel cum au fost convenite în cadrul OMI pentru navele de pasageri;
– reducerea complexității, precum și a sarcinii tehnice și administrative care rezultă în principal din existența a două regimuri diferite pentru evaluarea capacității de supraviețuire a navelor de pasageri ro-ro în stare de avarie;
– reducerea ambiguității definițiilor și cerințelor, dacă este posibil, prin prisma Directivei 2009/45/CE modificate și
– eliminarea dispozițiilor depășite referitoare la instrumente internaționale care nu mai sunt relevante sau în vigoare.
Din motive de claritate și coerență, prin Directiva 2023/946 se actualizează și numeroasele definiții și trimiteri la actele legislative ale UE și regulile SOLAS relevante.
Având în vedere că pentru deplina conformitate a prevederilor OMTCT nr. 717/2016 cu prevederile Directivei 2023/ 946 este necesară modificarea articolelor cuprinse în ordin precum şi completarea cu unele articole noi, a fost elaborat prezentul proiect de ordin, prin care se modifică şi se completează OMTCT  nr. 717/2006.

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 09.09.2024:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 09.09.2024

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!