Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 07.08 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii ordinului ministrului transporturilor şi infrastructurii privind realizarea și implementarea Registrului național de evidență a reviziilor și reparațiilor la vehiculele feroviare

 

Scurtă descriere

Propunerea spre aprobare a prezentului proiect de act normativ se efectuează ținând cont de prevederile Hotărârii Guvernului nr. 310/2023 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române – AFER, care în Anexa, la Art. 3, pct. 1, lit. g) și r) care stipulează:

“Art. 3. - AFER, prin structurile sale, îndeplineşte, în conformitate cu reglementările în vigoare, următoarele atribuţii:

  1. asigură evaluarea conformităţii potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 108/2020 privind interoperabilitatea sistemului feroviar şi, în calitate de organism notificat şi desemnat la nivel naţional, efectuează în conformitate cu reglementările în vigoare următoarele activităţi:

………………………..

  1. g) avizează documentaţii tehnice, specificaţii tehnice, caiete de sarcini, alte documente cu caracter tehnic, pentru construirea sau modernizarea materialului rulant şi a infrastructurii utilizate în domeniul transportului feroviar, transportului cu metroul, metroul uşor, monorail şi transportului urban, suburban şi regional pe şine, precum şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic;

.................................

          r). evaluează documentaţia depusă de operatorii economici şi realizează inspecţia din punct de vedere tehnic pentru vehiculele feroviare, în scopul introducerii în certificatul de siguranţă, pentru metrou, metrou uşor, monorail şi transport urban, suburban şi regional pe şine, precum şi pe căi ferate cu 4 caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic, emite documente specifice pentru menţinerea în funcţiune, pentru acordarea autorizaţiei de deplasare a unui vehicul feroviar şi a autorizaţiei de manevră şi emite documente specifice finale

………………………… “

 precum și de prevederile art. 7, alin. (3), lit. c) și alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române și reorganizarea Societății Naționale a Căilor Ferate Române, republicată, cu completările și modificările ulterioare.

Totodată, având în vedere faptul că, la nivelul sistemului feroviar din România sunt utilizare în proporție covârșitoare vehicule feroviare cu durate de serviciu la limită sau deja expirate, coroborat cu deficitul important de reparații planificare executate la acestea, dar și creșterea numărului de accidente și incidente feroviare, se impun o serie de măsuri care, pe de o parte, să crească nivelul calității transportului feroviar, iar, pe de altă parte, să creeze un sistem eficient de gestionare unitară a modului de programare, urmărire și efectuare a reviziilor și reparațiilor planificate la aceste vehicule.

Într-o perioadă dominată de digitalizare și inovații tehnologice, managementul și monitorizarea eficientă a reviziilor și reparațiilor planificate la vehiculele feroviare reprezintă un aspect esențial pentru siguranța și performanța acestora. Implementarea unui Registru electronic pentru evidența acestor activități aduce multiple beneficii, atât pentru deţinătorii/utilizatorii vehiculelor, cât și pentru operatorii economici certificații/autorizați care execută activitățile respective, autorități și alte părți interesate.

De asemenea, implementarea unui Registru național al reviziilor și reparațiilor la vehiculele feroviare reprezintă un pas esențial către modernizarea și eficientizarea managementului întreținerii vehiculelor. Beneficiile multiple, inclusiv accesibilitatea, transparența, siguranța și eficiența operațională, justifică investițiile necesare pentru dezvoltarea și implementarea acestui sistem.

Astfel, în cadrul demarării procedurilor de eficientizare a procesului de mentenanță a vehiculelor feroviare se intenționează crearea unui sistem care să poată fi digitalizat ulterior ușor și cu costuri de implementare cât mai scăzute.

Prezentul ordin nu va interfera cu modul de aplicare a cadrului de reglementare european privitor la efectuarea mentenanței la vehiculele feroviare prin sistemul entităților responsabile cu întreținerea, din contră, va sprijini implementarea totală a acestuia.  De asemenea, se dorește simplificarea unor procese derulate atât de către Autoritatea Feroviară Română – AFER cât și de către Autoritatea de Siguranță Feroviară – ASFR, respectiv Agenția de Investigații Feroviare Română – AGIFER.

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 19.08.2024:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 19.08.2024

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!