Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 09.07 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii privind modificarea Ordinului ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 948/2024 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea, implementarea și dezvoltarea sistemului de menținere a competențelor profesionale pentru personalul cu responsabilități în siguranța circulației din cadrul operatorilor economici care desfășoară activități specifice transportului cu metroul din România

 

Scurtă descriere

Pentru asigurarea cerințelor privind siguranța circulației în activitatea operatorilor de transport cu metroul, personalul care urmează să desfășoare pe propria răspundere activități specifice, de organizare, de conducere și de efectuare a circulației și/sau a operațiunilor de manevră, de conducere și de deservire a vehiculelor motoare, de manipulare a instalațiilor de siguranță a circulației, de verificare, de întreținere și/sau de revizie tehnică a elementelor infrastructurii feroviare aferente din cadrul acestor operatori, trebuie să fie autorizat în condițiile normelor prevăzute în Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 948/2024 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea, implementarea și dezvoltarea sistemului de menținere a competențelor profesionale pentru personalul cu responsabilități în siguranța circulației din cadrul operatorilor economici care desfășoară activități specifice transportului cu metroul din România, denumit în continuare OMTI nr. 948/2024.

De asemenea, personalul cu responsabilități în siguranța circulației în transportul cu metroul trebuie să posede documente specifice, pentru a fi cuprins și integrat într-un sistem de menținere a competențelor profesionale, conform funcției specifice cu responsabilități în siguranța circulației și tipurilor de material rulant sau tipurilor de instalații de siguranța circulației.

OMTI 948/2024 are drept obiectiv principal necesitatea urgentă de a crește gradul de siguranță al transportului cu metroul și de a preîntâmpina eventualitatea apariției unor accidente sau incidente în activitatea de transport cu metroul, inclusiv a unor evenimente precum coliziunea între două trenuri, dintre care unul cu călători, din stația de metrou „Timpuri Noi”, din data de 27 februarie 2024.

În vederea îmbunătățirii nivelului de siguranță a circulației, se propune eliminarea sintagmei „dar nu mai mult de 10 ani” din cuprinsul alin. (1) al art. 7, pentru a nu genera riscuri semnificative și repercusiuni asupra siguranței în activitatea de transport cu metroul, precum și pentru punerea în aplicare în mod corespunzător a prevederilor art. 3. alin (1) al aceluiași ordin.

Totodată, pentru a se asigura timpul necesar autorizării personalului, termenul prevăzut la alin. (2) al art. 7 se prelungește de la 90 la 150 zile.

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 22.07.2024:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 22.07.2024

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!