Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 20 februarie 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița de stat română și ucraineană în zona localităților Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina), semnat la Kiev, la 18 octombrie 2023

 

Scurtă descriere

Proiectul „Pod peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației” are ca scop crearea unei căi de comunicație modernă cu implicații în dezvoltarea regională a zonei, a fluidizării traficului, creșterii siguranței utilizatorilor, micșorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelele în zonele tranzitate în prezent, scurtează legăturile rutiere cu Federația Rusă, Țările Baltice, Republica Polonă, Ungaria și Republica Slovacă. Oportunitatea proiectului este dată de posibilitatea integrării acestuia într-o viziune transfrontalieră, respectiv Programul ENI România – Ucraina sau Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectivul Specific 2.2 – “Creșterea accesibilității zonelor cu o conectivitate redusă la infrastructura rutieră a TEN-T”.

Pe lângă valența internațională, podul peste Tisa în zona Teplița, la Sighetu Marmației, va deservi în bune condiții traficul de pe teritoriul României prin:

  • îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier,
  • creșterea gradului de accesibilitate în zona trans-frontalieră prin dezvoltarea și managementul infrastructurii de graniță din nord-vestul României (Maramureș), nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei, sud-estul Slovaciei,
  • integrarea proiectului într-o viziune transfrontalieră, respectiv Programul ENI România-Ucraina-Ungaria-Slovacia,
  • cooperare sectorială între regiunile de graniță implicate,
  • coordonarea eforturilor de dezvoltare în vederea asigurării unei dezvoltări integrate la nivelul regiunii de graniță din nord-vestul României (Maramureș), nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei, sud-estul Slovaciei.

Amplasamentul propus pentru desfășurarea proiectului vizează o zonă situată la 47°56´ – 47°57´ latitudine nordică și la 23°55´ – 23°56´ longitudine estică, de o parte și de alta a Tisei, între DN 18 în România și H 09 în Ucraina. Terenul vizat se află parțial în intravilanul, parțial în extravilanul municipiului Sighetu Marmației (cartier Teplița) din România și Bila Tserkva (Biserica Albă) din Ucraina. Proiectul va fi realizat pe teritoriul României la Sighetu Marmației și pe teritoriul Ucrainei la Biserica Albă.

În cazul părții române, necesitatea reglementării lucrărilor de infrastructură transfrontaliere printr-un acord internațional rezidă în temeiul prevederilor art. 15 al Ordonanței de Urgență nr.105/2001 privind frontiera de stat a României, în conformitate cu care „[r]egulile de exploatare și întreținere privind podurile, căile ferate și rutiere, liniile de comunicații și apele care intersectează linia frontierei de stat, ori au ax comun cu aceasta, sunt stabilite prin acorduri, convenții și înțelegeri încheiate de statul român cu statele vecine”.

În considerarea acestor aspecte, partea română a elaborat proiectul „Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea   podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Tisa, între localitățile Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă - Ucraina)”.

Textul proiectului de Acord a fost aprobat de partea română în cadrul ședinței de guvern din data de 23.11.2020 prin Memorandumul pentru aprobarea negocierii și semnării Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri ai Ucrainei privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Tisa, între localitățile Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă, Ucraina).

Textul Acordului convenit cu Ucraina a fost aprobat de partea română în cadrul ședinței de guvern din data de 12 octombrie 2023, prin Memorandumul de semnare a „Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier de frontiera peste râul Tisa, la granița de stat română și ucraineană în zona localităților Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina)”

Acordul convenit cu Ucraina a fost semnat pentru partea română de către domnul Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar pentru partea ucraineană de către domnul Oleksandr Kubrakov, Viceprim-ministru pentru restaurarea Ucrainei, ministrul comunităților, teritoriilor și dezvoltării infrastructurii al Ucrainei, în cadrul ceremoniei de semnare care a avut loc la Kiev, la 18 octombrie 2023

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 04.03.2024:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 04.03.2024

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!