Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Data publicării: 02.10.2020

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 13.10.2020

 

Grup ţintă

Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

 

Scurta descriere a reglementării:

Procesul de modernizare a instalațiilor feroviare din România a produs schimbări de ordin tehnic și operațional sistemului feroviar. Pentru îndeplinirea cerințelor de siguranță, urmare a schimbărilor menționate anterior, sunt necesare măsuri de siguranță atât pentru gestionarea riscurilor proprii, cât și pentru cele partajate la nivelul interfețelor între administratorul de infrastructură feroviară – Compania Naţională de Căi Ferate „C.F.R.” S.A. (CFR) și operatorii de transport feroviar (OTF).

În acest context, se propune modificarea normelor naționale de siguranță și elaborarea de reglementări noi după caz, pentru:

  1. Sistemul European de Management al Traficului Feroviar – ERTMS;
  2. Sistemul European de Control al Trenurilor – ETCS;
  3. Introducerea indicației de chemare cu dependențe de excludere a parcursurilor de circulație între stații la semnalele luminoase care dau acces pe o linie înzestrată cu BLA.

Pentru a asigura implementarea armonizată a subsistemelor de control-comandă şi semnalizare, secţiile de circulaţie de pe reţeaua de cale ferată din România care s-au modernizat prin proiecte finanțate de Uniunea Europeană au fost dotate cu sisteme ERTMS sau ETCS. ERTMS reprezintă sistemul de semnalizare și de management al operării trenurilor, cuprinzând ETCS pentru comanda și controlul acestora și GSM-R pentru comunicare de voce și de date (pentru ETCS).

Prin acest proiect de act normativ se reglementează:

- Modul de întocmire a regulilor de  exploatare și gestionare a traficului în sistemul ERTMS sau ETCS;

- Modificarea normelor naționale de siguranță în urma schimbărilor produse sistemului feroviar prin utilizarea sistemului ERTMS, pe liniile de pe rețeaua feroviară din România, respectiv introducerea indicației de chemare prin comanda specială CH1 în instalațiile de centralizare electronică, la semnalele luminoase care dau acces pe o linie înzestrată cu BLA;

- Modificarea normelor naționale de siguranță în urma schimbărilor produse sistemului feroviar prin completarea regulilor de dotare cu Indicatorul pentru semnalizarea ieşirii trenurilor pe linia din stânga a căii duble a semnalelor luminoase care dau acces pe o linie dublă înzestrată cu BLA.

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

 

Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

 

Coordonate de contact

 

Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

  • Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor – Direcţia  Comunicare, Relaţia cu  Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile  Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti

  • Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G

  • Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

  • Prin poşta electronică la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  • Prin formularul E-consultare

 

Propuneri primite

 

Propuneri primite de la

Data receptiei

   
   

 

 

Documente conexe

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

 

E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!