Data publicării: 07.01.2020
Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 20.01.2020
Grup ţintă
Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.
Scurta descriere a reglementării:
Prin prezentul act normativ se propune aprobarea contractelor de servicii publice ale operatorilor de transport feroviar de călători pentru perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2023 ale Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” SA, al S.C. Regio Călători S.R.L., al S.C. Interregional Călători S.R.L., al S.C. Transferoviar Călători S.R.L., al Astra Trans Carpatic S.R.L. și al S.C. Softrans S.R.L., ca urmare a expirării valabilității contractelor de servicii publice pentru perioada 2016 – 2019, aprobate prin HG nr.231/2016.
În conformitate cu prevederile Art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 1370/2007, în ceea ce privește deschiderea pieței pentru serviciile de transport feroviar intern de călători, astfel cum a fost modificat și completat prin Regulamentul (UE) 2016/2338 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2016, contractele de servicii publice pentru servicii publice de transport feroviar de călători atribuite în mod direct pe baza unei proceduri alta decât o procedură competitivă echitabilă, încheiate după data de 24 decembrie 2017, pot continua până la data lor de expirare (dar fără a depăși o durată de 10 ani).
Prin urmare, operatorii de transport feroviar care vor avea în executare în această perioadă (01/01/2020 – 31/12/2023) contracte de servicii publice atribuite în mod direct nu vor fi în niciun fel restricționați să participe la noile proceduri competitive, care vor avea ca obiect servicii suplimentare și care vor fi organizate, derulate și implementate de A.R.F., începând cu 2021/2022, atunci când primele unități de material rulant vor fi livrate și vor intra în posesia A.R.F.. Astfel urmează să fie organizate proceduri competitive de atribuire deschise tuturor operatorilor, echitabile și care sa respecte principiile transparenței și nediscriminării, având ca obiect servicii suplimentare, linii/pachete de linii care vor beneficia și de noul material rulant.
La data prezentă pe piața din România activează cinci operatori de transport feroviar public de călători, entități juridice de drept privat, licențiați conform legii, și o entitate de drept public, licențiată conform legii, Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători” S.A.. Astfel încât, dacă pe parcursul derulării prezentelor contracte de servicii publice vor apare și alți operatori de transport feroviar public de călători, licențiați conform legii, se vor încheia contracte de servicii publice și cu aceștia, în condițiile legii.
Sub aspectul temeiului legal, potrivit art. 5 alin. (6) din Regulamentul (CE) nr.1370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentele (CEE) nr. 119/69 şi nr. 1107/70 ale Consiliului, suntem în prezenţa unei excepţii, întrucât prin încheierea contractului de servicii publice pentru transportul feroviar de călători este vizată acordarea de compensaţii financiare (subvenţionarea acordată de stat) de către statul român în vederea efectuării unui serviciu continuu şi de interes public, iar nu atribuirea unui contract de prestări servicii, astfel cum este reglementat prin Legea nr.98/2016, Legea nr.100/2016 și Legea nr.101/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Sub aspectul respectării prevederilor art.5 alin.(7) din Regulamentul mai sus menţionat în materie de acordare a compensaţiei de serviciu public – facem precizarea că operatorii de transport feroviar de călători licenţiaţi în România încheie contractul de servicii publice de transport feroviar de călători cu autoritatea competentă, respectiv cu Autoritatea pentru Reformă Feroviară, în condiţii nediscriminatorii.
Sub aspectul respectării prevederilor art. 6 din Regulamentul mai sus menţionat în materie de acordare a compensaţiei de serviciu public, facem următoarele precizări:
Sub aspectul respectării prevederilor art. 7 alin. (2) din Regulamentul mai sus menţionat în materie de acordare a compensaţiei de serviciu public – trebuie observat că alin. 2 al art 7 din Regulament statuează ca fiecare autoritate competentă ia măsurile necesare pentru a se asigura că înainte de atribuirea directă, cu cel puţin un an înainte, au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cel puţin următoarele informaţii: a) numele şi adresa autorităţii competente; b) tipul de atribuire vizat; c) serviciile şi zonele potenţial vizate de atribuirea respectivă. Având în vedere caracterul de continuitate al serviciului public de transport feroviar de călător, ce nu poate fi întrerupt, complinirea acestei omisiuni la momentul de faţă fiind imposibil de realizat fără a crea probleme structurale grave legate de capacităţile de transport public de călători, conform şi prevederilor art. 8 alin. (2) teza finală din Regulament.
Publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a acestor informații a fost făcută de Autoritatea pentru Reformă Feroviară în data de 23.11.2018, având în vedere cele mai sus menționate și prevederile HG nr.231/2016.
Calculul compensatiei pentru efectuarea obligatiilor de serviciu public, se realizează având în vedere ”Mecanismul de stabilire a compensației serviciilor publice pentru transportul feroviar public de călători” avizat de Consiliul Concurenței cu nr.15197/04.11.2019 și aprobat prin Decizia nr.720/22.11.2019.
În conformitate cu prevederile art.38 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.12/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Mecanismul de stabilire a compensației serviciilor publice pentru transportul feroviar public de călători” avizat de Consiliul Concurenței cu nr.15197/04.11.2019 și aprobat prin Decizia nr.720/22.11.2019, prezentele proiecte de contracte de servicii publice stabilesc principalele obligații de serviciu public ale operatorilor de transport feroviar de călători pentru anul 2020, precum și estimarea acestora pentru întreaga perioadă de valabilitate, respectiv:
Prin art.9.3 al contractelor de servicii publice ce vor fi aprobate prin hotărârea Guvernului, se va institui un sistem penalizator, după cum urmează:
Creșterea eficienței activității operatorilor de transport feroviar de călători, va fi luată în calcul ca indicator de eficiență, după cum urmează: scăderea cheltuielilor eligibile medii anuale stabilită procentual față de valoarea cheltuielilor eligibile medii anuale înregistrate în anul calendaristic anterior pe durata de valabilitate a prezentului contract de servicii publice pentru transportul feroviar va determina diminuarea procentuală corespunzătoare, direct proporțională, a sumelor reprezentând compensație necuvenită care se va regulariza anual cu bugetul de stat până la data de 31 ianuarie a anului următor (ca urmare a nerealizării indicatorului tren-km, precum și ca urmare a nerealizării veniturilor minime obligatorii de realizat prevăzute în contractele de servicii publice/actele adiționale).
Acordarea compensației operatorilor se va face lunar fără a depăși valoarea stabilită prin Actele Adiționale la contractele de servicii publice ce se vor încheia anual după adoptarea legii bugetului de stat,în urma rectificărilor bugetare sau în alte cazuri necesare și vor fi aprobate prin ordin de ministru.
Anual, în luna ianuarie a anului următor, pentru anul precedent se realizează regularizarea cu încadrarea în cota legală de profit de maxim 3%.
Operatorii de transport feroviar de călători vor calcula și vor restitui la bugetul de stat, cel mai tărziu, la data depunerii situaţiilor financiare conform prevederilor legale în vigoare și fără nici o notificare prealabilă din partea Autorității Contractante, sumele rezultate cu depăşirea pragului de rentabilitate, având în vedere declaraţia pe propria răspundere privind realizările anului anterior şi încadrarea în cota de profit de maxim 3%. Totodată vor ține o evidențiere detaliată în balanța de verificare a veniturilor ce reprezintă facilitățile de călătorie pe care le-a acordat potrivit legislației în vigoare.
Operatorii de transport feroviar de călători vor utiliza lunar sumele primite drept compensație, cu prioritate, pentru achitarea obligatiilor curente către administratorul infrastructurii feroviare publice, a tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare, precum și plata contravalorii energiei electrice de tracțiune aferente lunii anterioare. De asemenea vor asigura interoperabilitatea sistemului de ticketing propriu cu baza de date comună a Autoritătii pentru Reformă Feroviară și îi vor transmite, spre verificare, situația detaliată a volumelor de călători-km si tren-km realizate, pe rute de circulație ce fac obiectul obligației de serviciu public.
Pentru a se evita supracompensarea, costurile eligibile suportate și evidențiate distinct la nivel de rută de circulație și pe fiecare rang de tren, determinate conform alin. (1), de Operator, în legătură cu O.S.P., care vor fi luate în considerare la calculul compensației se vor limita la:
Trenurile de tip Inter City nu beneficiază de compensație de serviciu public acordată de la bugetul de stat, deoarece, conform prevederilor art. 2 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.56/2011, aprobată prin Legea nr.21/2012, la aceste trenuri, tarifele „se vor aproba de fiecare operator de transport feroviar public de călători, în condiţiile legii, se vor forma liber pe piaţă şi se vor aduce la cunoştinţa publicului”
Compensația acordată operatorilor de transport feroviar public de călători, licențiați conform legii, se acordă conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2014, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările ulterioare, sub forma ajutorului de stat alocat exclusiv pentru efectuarea obligației de serviciu public.
La elaborarea actului normativ s-au avut în vedere prevederile Legii nr.5 a bugetului de stat pe anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României nr.2/06.01.2020, partea I, a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007, modificat și completat prin Regulamentul (CE) nr.2338/2016; ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr.12/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Mecanismului de stabilire a compensației serviciilor publice pentru transportul feroviar public de călători ce a primit avizul Consiliului Concurenței nr.19197/04.11.2019 aprobat prin Decizia Președintelui ARF nr. 720/22.11.2019, precum și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările ulterioare.
Documente supuse consultării
Instrument de motivare
Varianta imbunatatita - 5 feb 2020
Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la ministerul Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului
Coordonate de contact
Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:
Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Direcţia Comunicare, Relaţia cu Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti
Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G
Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.00
Prin poşta electronică la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Propuneri primite
Propuneri primite de la |
Data receptiei |
Astra Trans Carpatic |
16.01.2020 |
FML | 16.01.2020 |
Claudiu Demian | 17.01.2020 |
Office Regio Calatorii | 17.01.2020 |
Transferoviar Calatori | 17.01.2020 |
Documente conexe
Prezentat în
Şedinţa
|
Data |
|
![]() |
![]() |
![]() |