Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

31ian2024

Astăzi, 31 ianuarie 2024, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a avut loc o întâlnire între ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin GRINDEANU și ministrul transporturilor din Republica Kazahstan, Marat KARABAYEV.

 

La inițiativa Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Excelența Sa se află într-o vizită oficială în România, la București și Constanța, împreună reprezentanții a 20 de companii naționale și private de transport și logistică și autorități de stat. La întrevedere au participat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu OPREA, Ambasadorul României la Astana, Mădălina LUPU și Ambasadorul Republicii Kazahstan la București, Yerlik ALI.

 

În cadrul întrevederii, au fost prezentate oportunitățile pentru dezvoltarea cooperării în domeniul transporturilor de mărfuri pentru spațiul România - Marea Neagră – Regiunea Caucaz - Marea Caspică - Republica Kazahstan, traversat de „Coridorul de Mijloc”, care include „Ruta Internațională de Transport Transcaspică (Ruta TITR)”, urmărind cu prioritate valorificarea poziției Portului Constanța ca hub important de tranzit pentru traficul de mărfuri dinspre statele din bazinului Mării Caspice și Asia Centrală și de Sud-Est. Discuțiile au vizat și cooperarea în domeniul transportului rutier, feroviar, maritim și aerian.

 

În acest context, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii al României și Ministerul Transporturilor al Republicii Kazahstan privind cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport.

 

De asemenea, la nivelul autorităților în domeniul investigațiilor accidentelor și incidentelor de aviație, în cadrul întâlnirii a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Autoritatea de Investigare și Analiză a Siguranței Aviației Civile (AIAS) – România și Departamentul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor pe Transport al Ministerului Transporturilor al Republicii Kazahstan privind cooperarea în domeniul investigațiilor accidentelor și incidentelor de aviație.

Delegația Republicii Kazahstan, condusă de ministrul Marat KARABAYEV, urmează să se deplaseze la sediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanta unde vor fi prezentate companiilor naționale și private de transport și logistică din ambele state programele investiționale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România și, respectiv, din Republica Kazahstan. De asemenea, partea kazahă se va informa și asupra facilităților oferite de portul Constanța.

 

Informații de background:

În luna octombrie 2018 a fost adoptată prima Strategie UE privind conectivitatea Europa-Asia, iar în luna iunie 2019 noua Strategie UE privind Asia Centrală.

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!