Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

375182445 1032891251525512 8312498443266698245 n 1

Astăzi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, l-a primit la sediul ministerului pe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu. La întrevedere a participat și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova, Victor Chirilă.

Discuțiile bilaterale s-au concentrat pe aspecte de interes comun care au vizat domeniul transporturilor și infrastructura de transport, perspectivele de dezvoltare și cooperare în aceste domenii.

Ministrul Sorin Grindeanu a subliniat ”dialogul deschis purtat cu partenerii noștri din Republica Moldova” precum și ”ritmul accelerat în care partenerii noștri moldoveni reușesc să îndeplinească condițiile necesare pentru intrarea  în familia Uniunii Europene. Destinul Republicii Moldova este unul european, iar România este unul din marii susținători al acestui demers”.

Totodată, cei doi oficiali au semnat două memorandumuri de înțelegere interdepartamentale:

  • Memorandumul de înțelegere între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii al României și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport;
  • Memorandumul de înțelegere între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii al României și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul digitalizării transporturilor rutiere de mărfuri.

În cazul Memorandumului de înțelegere privind cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport s-a convenit dezvoltarea relațiilor de parteneriat reciproc pentru a consolida cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport, precum și între instituțiile responsabile pentru elaborarea și implementarea politicii naționale în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport a României și, respectiv, a Republicii Moldova. De asemenea, s-au convenit formate de cooperare cum sunt vizite reciproce, schimburi de experiență, suport și asistență din partea experților din România în cadrul procesului de elaborare a proiectelor de acte normative naționale ale Republicii Moldova vizând transpunerea directivelor Uniunii Europene în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport.

În ceea ce privește Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în domeniul digitalizării transporturilor rutiere de mărfuri, cele doua state au făcut primul pas in implementarea e-CMR în transportul rutier internațional de mărfuri între România și Republica Moldova. Ținând seama de noutatea demersului respectiv, s-au stabilit responsabilitățile ministerelor coordonatoare din domeniului transporturilor din cele două țări în vederea implementării sistemului informatic e-CMR, prin asigurarea cadrului legislativ național care să asigure implementarea și funcționarea acestuia, asigurarea elementelor de securitate a datelor, a accesului autorităților la datele relevante, criterii de certificarea a sistemului de către autoritățile competente.

Ținând seama de dimensiunea transportului rutier de marfă între cele două state (în anul 2022 au fost efectuate aproximativ 388.000 operațiuni de transport rutier de marfă între România și Republica Moldova), crearea unui sistem informatic viabil e-CMR în transportul rutier internațional între cele două state va contribui, în mod considerabil, la eficientizarea transportului rutier internațional de marfă, simplificarea formalităților, transparența operațiunilor de transport. Considerat ca un demers pilot, partea română dorește să extindă conceptul e-CMR în relația cu alte state interesate. 

Proiectul e-CMR este  parte a unei strategii mai largi promovate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, împreună cu Uniunea Europeană și Forumului International al Transporturilor (ITF) de digitalizare a transportului rutier internațional de marfa cu avantajele evidente pe care le oferă sistemele informatice moderne.

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!