Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI
15 februarie 2024-Întâlnire de lucru a ministrului Sorin Grindeanu cu omologul italian Matteo Salvini
23.12.2023 - S-a deschis circulația pe încă un tronson al primului drum expres din România (#DEx12 Craiova-Pitești)
12.09.2023-Autostrada A7 în linie dreaptă
Sorin Grindeanu: ”Infrastructura de transport a unit Uniunea Europeană, iar frații noștri din Republica Moldova trebuie să fie parte a familiei noastre europene”
9 august 2023-Stadiul lucrărilor pe secțiunile Nădășelu – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania
6 IULIE 2023 - Prima legătură rutieră din istoria României între Tulcea și Brăila a fost deschisă astăzi!
5 iulie 2023 - Mâine se deschide circulația pe Podul suspendat de la #Braila!
23.06.2023-Podul Brăila va fi deschis la începutul lunii iulie!
20.06.2023 - Conferință de presă susținută de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu, după întâlnirea de lucru de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
15 iunie 2023 - Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este de astăzi operațional!
07.03.2023 - Concluziile întâlnirii trilaterale de la Ismail (Ucraina)
03.03.2023 - Concluziile primei întâlniri tehnice româno-ucrainene referitoare la canalul Bâstroe
07.02.2023 - Management profesionist la Companiile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
26.01.2023 - România și Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii!
12 ian 2023 - Conferință presă
Rezultatele anului 2022 - Infrastructura rutieră
15.12.2022-De astăzi se circulă pe 13 kilometri de autostradă între Sibiu și Boița!
15.12.2022-Contractele pentru încă 96 de km din Autostrada Moldovei (A7) au fost semnate astăzi la Bacău!
2 noiembrie 2022-Începe modernizarea Aeroportului Internațional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca!
2 noiembrie 2022 - Un nou protocol de colaborare a fost încheiat astăzi cu autoritățile locale din județul Argeș!
1 noiembrie 2022 - Declarații de presă
1 noiembrie 2022 - Vizită de lucru la Portul Constanța
18.10.2022 - Participare la Comisia de Transporturi, din cadrul Camerei Deputaților
Participarea delegației MTI la Târgul Internațional de Tehnologie de Transport – InnoTrans
05.09.2022 - Viceprim- ministrul, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 al Capitalei, la semnarea unui nou protocol între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Metrorex și Primăria Sectorului 4, ce vizează stațiile de metrou de pe raza Sectorului 4
26.08.2022 - Conferință de presă susținută de viceprim-ministrul, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, după verificarea lucrărilor pe șantierul Drumului de legătură A1-DN69, județul Timiș.
25.08.2022 - Mobilizare bună a constructorului român pe Lotul 2 al Autostrăzii de Centură a Capitalei (A0) Nord!
24.08.2022 - Noi imagini furnizate de INCAS în baza protocolului pentru monitorizarea aeriană a șantierelor
22.08.2022 - Conferință de presă susținută de viceprim-ministrul, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, la predarea amplasamentului pentru începerea lucrărilor pe Lotul 1 (Dumbrava- Mizil) al Autostrăzii Ploiești-Buzău
1 august 2022 - Astăzi a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția ultimei secțiuni din Autostrada Sibiu-Pitești, care nu avea constructor desemnat!
29 iulie 2022 - Conferință de presă susținută de viceprim-ministrul, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la Portul Constanța
Au fost desemnați câștigătorii contractului pentru modernizarea infrastructurii feroviare pe lotul 3 al liniei de cale ferată Timișoara Est - Ronaț Triaj!
29 iulie 2022-Verificarea stadiului lucrărilor la Pasajul de la Drajna, din județul Călărași
19 iulie 2022-Au fost depuse 28 de oferte pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate necesare construirii drumului de mare viteză Filiași – Lugoj!
13 iulie 2022 - Indicatorii tehnico-economici pentru construcția Autostrăzii Focșani – Bacău (sector al A7) au fost aprobați astăzi de Guvern!
8 iulie 2022 - Varianta Ocolitoare a Municipiului Satu Mare este de astăzi deschisă circulației!
7 iulie 2022 - Au fost identificate soluții rapide pentru blocajul tirurilor din Portul Constanța!

Ministerul Transporturilor a primit în data de 23 martie 2015, prin scrisoarea CE ARES, punctul de vedere oficial al Comisiei Europene în legătură

 cu Master Planul General de Transport al României, document prezentat la Bruxelles în perioada 11-13 martie 2015 de o delegație tehnică a MT.


Vă prezentăm, în format tabelar, observațiile Comisiei Europene, cât și măsurile propuse de către MT:

. 

 

OBSERVAȚIILE COMISIEI EUROPENE

MĂSURILE PROPUSE DE CĂTRE MT

Prioritizarea proiectelor în Master Planul General de Transport. Comisia recomandă utilizarea scenariului bazat pe performanță economică și apartenența la TEN-T (scenariu ES)

Ministerul Transporturilor precizează că proiectele prioritizate incluse în MPGT au la bază scenariul EES, care înseamnă că au fost luate în considerare criteriile de sustenabilitate economică, de mediu și apartenența la TEN-T. Aceste trei criterii din scenariul EES au fost testate cu ajutorul Modelului Național de Transport.

Bugetul și resursele financiare – Împrumutul public de 7,3 miliarde de euro trebuie să se încadreze în angajamentele pe care România le are în privința deficitului bugetar, ca stat membru al UE. 

Pentru respectarea acestei condiționalități, este nevoie de o serie de măsuri suplimentare care se referă la suplimentarea spațiului fiscal alocat pentru infrastructura de transport, precum și utilizarea ajustorului de deficit bugetar. Cele două instrumente au posibilitatea ca România (MT) să implementeze portofoliul de proiecte de infrastructură de transport rutier, în valoare de 12,6 miliarde de euro, în perioada de programare 2014 – 2020.

Strategia de implementare trebuie să ia în considerare ciclul de implementare a proiectelor și standardele de cost fundamentate pe criteriul “lipsă coridor”(missing links).

MT urmează să fundamenteze, în relația cu CE, modalitatea prin care au fost stabilite standardele de cost pentru fiecare sector de transport. Standardele de cost au impact asupra valorii proiectelor și a clasamentului acestora în lista de proiecte prioritizate.

Comisia apreciază că deciziile privind construcție de autostrăzi sau drumuri expres trebuie corelate cu prevederile Regulamentului CE 1315/2013.

MT precizează că pe rețeaua de transport TEN-T CORE, soluțiile prevăzute de regulamentul European se referă la construcția de autostrăzi și drumuri expres. Alegerea uneia dintre aceste soluții se face numai după testarea ei în Modelul Național de Transport, în funcție de indicatorii de performanță economică.

Comisia subliniază că pentru lucrările de rebilitare, modernizare și extindere a liniilor de cale ferată, este necesară respectarea cerințelor de viteză și declivitate prevăzute de regulamentele CE(viteze de 160 km/oră și declivitate de 12,5‰). CE mai solicită implementarea măsurilor de reformă feroviară așa cum au fost stabilite în MPGT.

Aceste cerințe au fost luate în considerare odată cu elaborarea standardelor de cost pentru a asigura resursele financiare necesare respectării acestor condiții. Cu privire la măsurile de reformă feroviară, MT va stabili un plan de acțiune în vederea continuării și implementării măsurilor de reformă.

Comisia Europeană subliniază nevoia fundamentării intervențiilor în cele 3 sectoare de transport, precum și pentru asigurarea activităților de mentenanță și operare pentru intervențiile stabilite în MPGT. 

MT va justifica intervențiile în funcție de numărul de pasageri pentru sectorul aerian, respectiv volumele de marfă operate în porturi și în central multimodale pentru a fundamenta categoriile de intervenții în cele trei sectoare de transport menționate.

CE recomandă încheierea unor contracte de performanță cu beneficiarii(CNADNR și CFR), precum și cu operatorii din transportul naval.

MT va elabora un plan de măsuri pentru încheierea contractelor de performanță cu beneficiarii. Contractele de performanță vor stabili în principal obligațiile beneficiarilor de a implementa proiectele de infrastructură din MPGT, precum și criteriile de performanță necesare pentru administrarea infrastructurii rezultată prin implementarea proiectelor.

 

Comisia Europeana solicită, de asemenea, ca Master Planul General de Transport să fie agreat la nivel politic, chiar și la nivelul Parlamentului și recomandă conlucrarea îndeaproape a MT cu experții JASPERS în ceea ce privește aspectele tehnice și corecțiile necesare la nivelul MPGT.


Varianta finala a Master Planului General de Transport, care va include și ultimele corecții pe care MT le va face în urma observațiilor Comisiei Europene, va fi prezentată la Bruxelles până la 9 aprilie 2015, conform programului convenit.

 

 

Obiective de investitii

FEROVIAR METROU RUTIER NAVAL HARTI
feroviar metrou rutier naval harta
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul

Evenimente - Agenda publica

29.03.2024

Ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin GRINDEANU, este prezent la Aeroportul Internațional “Traian Vuia” Timișoara unde va fi inaugurat noul terminal al Aeroportului.

Legaturi utile

 

cnir
EU Sanctions Whistleblower Tool
pnrr
hărți

imagine principala ROVACCINARE

 

Prezentare4

logo conect.gov.ro

image0 jpeg

logo infrainvest 1
guvern
mpgt5
logo danube
traceca logo logo ampost
solvit logo ro  fii pregatit
CONCURS SPITALE 

 

Cariera

22.04.2024

ANUNT

          Ministerul Transporturilor și Infrastructurii cu sediul în B-dul Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, București, organizează concurs pentru ocuparea unui post contractual vacant de casier
        - în cadrul Direcției Economice – Serviciul financiar – contabil. 

Citește mai departe...

14.12.2023

A N U N Ţ

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii organizează examen pentru promovarea în gradul profesional imediat superior celui deţinut pentru funcţionarii publici de execuţie din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii – aparat propriu care îndeplinesc condiţiile pentru promovare

Citește mai departe...

12.10.2023

A N U N Ţ

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii organizează examen pentru promovarea în gradul profesional imediat superior celui deţinut pentru funcţionarii publici de execuţie din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii – aparat propriu care îndeplinesc condiţiile pentru promovare

Citește mai departe...

Flux retele sociale

Guvernanta corporativa

06.02.2024

ANUNŢ referitor la Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile S.A.

Citește mai departe...

22.01.2024

ANUNŢ DE RECRUTARE PENTRU POZIŢIA DE MEMBRU ÎN CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL AEROPORTULUI INTERNAȚIONAL "TRAIAN VUIA" TIMIŞOARA

Citește mai departe...

15.12.2023

ANUNŢ DE RECRUTARE PENTRU POZIŢIA DE MEMBRU ÎN CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL AEROPORTULUI INTERNAȚIONAL "TRAIAN VUIA" TIMIŞOARA

Citește mai departe...

Brexit

24.11.2021

 

Vă comunicăm că autoritățile din Marea Britanie au dat publicității, pe 11 noiembrie 2021, un material informativ/promoțional destinat transportatorilor rutieri de mărfuri intitulat „Păstrați-vă afacerea în mișcare – înregistrați-vă la Serviciul de Deplasare a Vehiculelor cu Mărfuri (GVMS)”.

Citește mai departe...

30.09.2021

Începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii europeni nerezidenți, care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE - EU Settlement Scheme (EUSS),

Citește mai departe...

18.05.2021

Pe paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) sunt disponibile informații utile detaliate privind condițiile de intrare și ședere în Regatul Unit al Marii Britanii

Citește mai departe...

Anunțuri

14.03.2022

Derogări temporare de la prevederile privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de repaus ale conducătorilor auto prevăzute în Regulamentul CE nr. 561/2006

Citește mai departe...

14.02.2022
  • Directiva UE 2020/1057 privind detașarea conducătorilor auto în sectorul transportului rutier și de modificare a Directivei 2006/22/CE în ceea ce privește cerințele de control și a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 

Citește mai departe...

Click to listen highlighted text!