Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Luni, 21 septembrie 2015, la ora 14, ministrul  Transporturilor, Iulian Matache, a acordat  un interviu pentru Adevarul Live

 

 

Moderator: Liviu Iolu, editor Adevărul Live

Invitat: Daniel Ionaşcu, jurnalist Adevărul

 

Moderator: În studioul nostru se află Iulian Matache pentru prima oară, primul interviu exclusiv la Adevărul. Şi avem o grămadă de teme pe care trebuie să le abordăm - vorbim de autostrăzi, infrastructură, infrastructură feroviară, fonduri europene pentru că iată se încheie procesul de acordare a fondurilor europene pe perioada 2007-2013, cu prelungirea aferentă. De asemenea, vorbim despre ROMATSA, unde am avut o situaţie mai încinsă în ultimele luni, dar şi de curând ştim foarte bine problemele cu fraţii Micula şi blocarea ROMATSA dintr-o cauză financiară, sectorul naval şi de asemenea mai avem deszăpezirile pentru că urmează o iarnă, nu ştim cum va fi. Vorbim cu domnul ministru despre cum se pregăteşte domnul ministru ca să nu existe probleme în această iarnă. Au existat în fiecare iarnă, desigur natura nu iartă, dar în acelaşi timp Guvernul trebuie să fie pregătit să nu rămânem blocaţi pe drumuri. De asemenea, lângă mine se află colegul meu Daniel Ionaşcu de la Departamentul Economic.

Aş vrea să începem cu fonduri europene pentru că se încheie acest exerciţiu financiar 2007-2013 şi nu ştim ce se întâmplă în acest moment cu fondurile neabsorbite şi la ce cifră am ajuns de absorbţie.

Iulian Matache: Mulţumesc pentru invitaţie - este adevărat, este primul meu interviu la Adevărul. Sper să nu fie nici ultimul pentru că timpul pe care îl aveţi la dispoziţie s-ar putea să nu cuprindă toate temele. Dacă discutăm despre fondurile europene eu aş vrea să vă spun că nu stăm foarte rău. După cum ştiţi, la momentul la care Partidul Social Democrat, alianţa din care face parte PSD a preluat guvernarea în anul 2012 fondurile europene aveau absorbţie undeva la 6 şi ceva la sută. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs. Am căpătat experienţă, dacă am căpătat experienţă am învăţat din greşelile de dinainte astfel încât am putea spune că la sfârşitul lui 2014 am ajuns undeva la 58%. Experienţa din anii trecuţi a spus că împreună cu proiectele retrospective şi cu proiectele fazate pe care le-am fazat pentru următorul exerciţiu financiar o să ajungem undeva la 73-75%.

Moderator: Media generală sau numai pe transporturi?

Iulian Matache: Pe transporturi, discutăm de Programul Operaţional de Transport. Sigur că nu 100%, sigur că pentru următorul exerciţiu financiar sper să nu mai facem aceleaşi greşeli. Întârzierile pot fi zeci, sute motive de întârzieri, motive de greşeli dar eu cred, aşa cum spuneam şi mai devreme, că am învăţat, experienţa va face să absorbim mult mai bine în următorul exerciţiu financiar.

Moderator: Bun, e corect până la urmă. Infrastructura, practic, poate absorbi cei mai mulţi bani europeni. Ştim foarte bine, sunt preţuri foarte mari pentru construcţia de autostrăzi, ş.a.m.d. Unde se duc în următorul exerciţiu financiar banii? Aveţi o proiecţie în acest moment făcută? Ştim că există un Masterplan pe transporturi, dar care sunt priorităţile?

Iulian Matache: Avem aprobat acest Masterplan, avem semnat Programul Naţional de Infrastructură Mare care eu zic că nu ar fi putut fi aprobat până ce statul membru, respectiv România, nu ar fi finalizat acest Masterplan care a fost avizat, autorizat, discutat cu Comisia Europeană. În mare parte, proiectele sunt echilibrate - se vor duce şi pe partea de autostrăzi, deci de drumuri naţionale, de variante ocolitoare, se vor duce şi pe partea de calea ferată, se vor folosi bani şi pentru domeniul naval, dacă discutăm despre Dunăre, dacă discutăm despre porturi, dacă discutăm despre portul de la Constanţa. Se vor folosi bani şi pentru domeniul aerian şi asta înseamnă că se vor moderniza aeroporturi, fie că sunt aeroporturi care se află în portofoliul Ministerului Transporturilor, dar şi aeroporturi care sunt la autorităţile locale. Şi discutăm de asemenea despre proiectele intermodale, multimodale în care se vor aduna toate modurile de transport, în funcţie de poziţionarea lor geografică.

Moderator: Aveţi o listă cu priorităţi? Primele 5 proiecte din transporturi care vor accesa /acest/ program?

Iulian Matache: Există o listă de priorităţi. Ea este pe site-ul ministerului pe Masterplan, aş putea să vă dau doar un exemplu, să spunem, foarte aşteptat. Dacă discutăm de autostrăzi, discutăm de Autostrada Sibiu-Piteşti. Ca exemplu, discutăm la feroviari, de închiderea Culoarului IV, să finalizăm Simeria-Gurasada. Iar pe naval sunt investiţii la porturi, sunt investiţii în dotarea cu echipamente a companiilor care asigură administrarea sectorului Dunării în România.

Daniel Ionaşcu, jurnalist: Tot aţi pomenit de această autostradă Sibiu-Piteşti. Când se va da prima lopată de lucru, mai ales că acum ştim că se reface studiul de impact?

Iulian Matache: Studiul de fezabilitate, dar componenta principală o reprezintă studiile geotehnice. Eu cred - şi aş putea să vă spun cert - că până la finalul lunii ăsteia, ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu proiectanţii acestei autostrăzi, ei vor prezenta traseele de autostradă, sunt patru trasee propuse de autostradă, pe care le vom analiza. Ulterior acestei analize, eu îmi propun - şi discutam şi mai devreme că ştiţi deja din presă, problemele pe care le-am avut cu autostrăzile din România, respectiv acele ecoducte pentru urşi, pentru lilieci, pentru tot felul de animale - eu intenţionez ca la momentul la care vor veni acele patru trasee de autostradă, patru culoare de autostradă, să le discutăm în adunări publice în fiecare judeţ care este străbătut de autostradă, astfel încât toţi cei care au cunoştinţe despre animale, situri arheologice, altele pe care nu le-am identificat noi şi nu le ştim, să lăsăm un termen de o lună-două, găsim o soluţie, să nu mai facem greşeala ca după licitaţia de execuţie să ne mai confruntăm cu asemenea tipuri de lucrări care apar neprevăzute. Acum, dacă discutăm de termene, eu aş vrea să vă spun că Autostrada Sibiu-Piteşti este împărţită în cinci loturi - 2 loturi de capăt şi celelalte 3 loturi din interior. Până la finalul anului vom avea caietele de sarcini, toate documentaţia gata pentru a fi scoase la licitaţie loturile de capăt, sperând ca, eu sincer aşa sper dar după cum ştiţi şi dumneavoastră licitaţiile în România sunt greoaie şi atunci sper ca în prima jumătate a anului să putem să începem efectiv lucrările pentru că va fi o licitaţie, proiectare plus execuţie, astfel încât să începem cât mai repede.

Moderator: Bani sunt?

Iulian Matache: Bani sunt în Master Plan prevăzuţi, sunt fonduri europene.

Moderator: Nu putem să ignorăm, vorbind de această autostradă, vorbim de autostrada Arad - Bucureşti, mă rog, autostrada Arad - Constanţa, nu putem să ignorăm problemele care au apărut pe tronsonul dintre Sibiu şi Orăştie cu autostrada închisă, pe o bucată mai mică, închisă evident la nici un an de la deschidere. S-a vorbit mult de această problemă, de surparea aceea. Care este directiva ministerului? Cum vede Ministerul Transporturilor rezolvarea? Şi ce a făcut în acest sens?

Iulian Matache: Da este o problemă şi cred că trebuie să învăţăm să recunoaştem atunci când apar problemele. Problema să ştiţi că nu este în schimb de la Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Acolo a fost o greşeală de construcţie, am spune noi, compania şi-a făcut analizele proprii, compania şi-a făcut expertizele, compania a ieşit public şi a spus...

Moderator: Compania vă referiţi la CNADNR?

Iulian Matache: CNADNR - Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri. CNADNR-ul a ieşit public şi a spus că a fost o greşeală de execuţie pentru că acolo nu a fost respectat proiectul. Autostrada, sectorul de autostradă aş vrea să vă fac precizarea că nu este recepţionat. Deci toate lucrările care se vor face pe această autostradă, reparaţiile se vor face pe spezele, pe banii firmei care a construit.

Moderator: Aşadar nu este garanţia, ci este nici măcar recepţionat tronsonul?

Iulian Matache: Lucrarea nu este recepţionată. Nu este recepţionată deci nu am ajuns la garanţie, nu am ajuns să discutăm de garanţie. Ei trebuie să reabiliteze, să refacă nu să reabiliteze, să refacă toată lucrarea, să refacă toată secţiunile acelea afectate de alunecări pe banii lor.

Ulterior va fi recepţionată şi abia atunci dacă, eu sper să nu se mai întâmple nimic, atunci vom putea discuta de garanţie.

Moderator: Să spunem şi cine este constructorul?

Iulian Matache: Impregilo, Salini-Impregilo, o firmă italiană. Aş vrea să vă mai spun ceva, autostrada a fost închisă pentru că dorinţa companiei a fost să se lucreze în plin într-un termen scurt, să se refacă această lucrare într-un termen scurt fără să fie trafic pe ea. După cum ştiţi am primit o informare de la CNADNR, ei au fost acolo în momentul la care s-au făcut lucrările la care s-a făcut intervenţia şi s-au făcut analizele la teren şi au rezultat cred, au apărut deja şi în spaţiul public, că nu s-a respectat proiectul, a apărut că stratul de balast care era prevăzut în proiect nu a fost cel pus în operă, să spunem aşa. Ceea ce înseamnă că încă o dată că CNADNR-ul a avut dreptate, ceea ce înseamnă că încă o dată toată responsabilitatea este a companiei Impregilo.

Moderator: Ei şi-au acceptat vina?

Iulian Matache: De vreme ce s-au apucat să lucreze, eu cred că da. De vreme ce astăzi sunt acolo la lucrare şi au ... .

Moderator: Adică nu ne trezim într-un an, un an şi jumătate că dau în judecată ministerul sau Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi ca să-şi recupereze cheltuielile pe care le fac acum?

Iulian Matache: Dacă mă întrebaţi pe mine vă spuneam deja mai devreme că lucrarea nu este recepţionată deci din punctul meu de vedere, nu ştiu ce se poate întâmpla peste un an de zile, dar din punctul meu de vedere nu au motive să ne dea în judecată pentru că lucrarea nu este recepţionată.

Moderator: Recapitulăm aşadar un pic, Ministerul Transporturilor aşadar nu va da alţi bani în plus pentru această bucată de autostradă?

Iulian Matache: Nu.

Moderator: Ea sigur este închisă dar care este termenul de, noul termen de recepţie?

Iulian Matache: Ei şi-au luat ca termen de remediere a acestor lucrării două luni de zile de la momentul închiderii, dacă nu greşesc undeva la sfârşitul lunii octombrie, haideţi să-mi iau un termen mai larg, ca să vă spun şi mai exact ar fi 19 octombrie dar eu aş merge pe finalul lunii octombrie să avem deschisă autostrada şi să avem rezolvată această problemă.

Moderator: Aşadar 19 octombrie un termen la care dumneavoastră aşteptaţi ca această reparaţie la autostradă să fie gata?

Iulian Matache: Este un termen pe care eu îl aştept, este un termen pe care am să-l urmăresc pentru că intenţionez să merg la faţa locului, să merg la lucrare să văd cum se derulează această reparaţie.

Moderator: Mai rămânem puţin la drumuri, vorbim de poduri, vorbim de Podul de la Giurgiu - Ruse şi el în reparaţii în acest moment, mă rog, lumea s-a confruntat de-a lungul verii, cei care au trecut prin Bulgaria spre Grecia cu aceste reparaţii. A fost un semafor, au fost întârzieri de 15-20 de minute, au fost întârzieri şi mai mari la începutul lucrărilor.

Iulian Matache: Da au fost întârzieri şi mai mari, da, Podul de la Giurgiu - Ruse a împlinit anul trecut s-au împlinit 60 de ani de când s-a construit, de când s-a dat în funcţiune şi ştiu asta pentru că am fost anul trecut acolo împreună cu colegul meu de la ministerul bulgar al Transporturilor. Acest pod nu a mai avut reparaţii majore niciodată, noi astăzi am identificat sursa de finanţare care ne este dată de fondurile europene şi întârzierea în reabilitarea acestui pod a fost dată strict de licitaţii. Eu aş vrea să-mi prezint scuzele tuturor participanţilor la trafic care în vara acestui an au stat la coadă, au aşteptat minute, ore chiar. Îmi pare rău! Îmi cer eu scuze tuturor celor afectaţi, aşa vrea să vă spun că la un anumit dat şi Bulgaria a intensificat controlul la graniţă şi de atunci întârzierile au fost şi de acolo mai mari. Aş vrea să vă asigur ca urmare a analizei pe care am făcut-o la faţa locului constructorii mi-au confirmat că în 15 noiembrie vor fi gata cu podul. Şi ca specialist aş vrea să vă spun doar că nu aveam altă soluţie de reabilitare, de reparaţie, de modernizare a acestui pod decât închiderea unei benzi de circulaţie. De asemenea, aş vrea să vă spun că lucrarea de la podul de la Giurgiu nu este legată strict de pod, acolo noi amenajăm şi drumurile de acces la pod, amenajăm şi terenurile, parcările de tranzit, parcările din zona punctului de frontieră astfel ca la sfârşit să putem spune că vom avem un punct de frontieră european, pentru o ţară europeană. O altă problemă care a apărut acolo a fost cea a direcţionării traficului astfel încât autocamioanele şi nu numai să nu mai intre prin oraş. Am identificat cu primarul de la Giurgiu un drum, un sector de drum care aparţine oraşului, urmează să identificăm sursa şi să găsim soluţia astfel încât locuitorii din Giurgiu să nu mai fie afectaţi, să fie cât mai puţin afectaţi de trecerea tirurilor prin oraş.

Moderator: Bun, mergem puţin mai repede pentru că mai avem şi alte sectoare ale Ministerului Transporturilor de discutat. Bucureşti - Moara Vlăsiei, bucata din autostrada care merge la Braşov, mă rog ar trebui să meargă până la Braşov şi sectorul Comarnic - Braşov care este stadiul, cum vedeţi rezolvarea aici?

Iulian Matache: Pentru Bucureşti - Moara Vlăsiei sunt în adjudecare ca să spunem ofertele, eu sper ca până în octombrie să avem licitaţia, să avem ofertantul câştigător. De acolo în colo vă spun sincer că nu ştiu ce se va întâmpla pentru că ştiţi şi dumneavoastră că se contestă în România cam tot. Eu aştept ca noua lege a achiziţiilor să iasă până la sfârşitul anului aşa cum ne-am asumat şi sper ca în noua lege a achiziţiilor lucrurile să fie mult mai clare şi mai simple.

Moderator: Şi termenele mai scurte.

Iulian Matache: Şi termenele mai scurte astfel încât să evităm să ne întindem la nişte contestaţii cu anii.Dacă discutăm de contestaţii care au făcut să întârzie proiectele, dau un singur exemplu. Varianta de ocolire a municipiului Bacău pentru care contestaţia a durat doi ani.

Moderator: Este imens. În doi ani se putea construi de două ori, probabil.

Iulian Matache: Era cu siguranţă gata varianta ocolitoare a municipiului Bacău. Care e finanţată şi astăzi, până la finalul anului, din fonduri europene.

Moderator: Comarnic-Braşov se mai face?

Iulian Matache: Se face. Este prevăzută în Master Plan. Am aplicat aceeaşi procedură pe care am aplicat-o şi pe Sibiu-Piteşti, respectiv împărţirea pe cinci sectoare. Sectoarele de capăt, care până la finalul anului vor fi gata de licitaţie şi care sunt cele mai simple pentru că sunt pe teren plat. Şi celelalte trei care vor fi scoase la licitaţie după ce finalizăm studiile geo. Dar pentru a putea asigura o fluenţă mai bună a circulaţiei ne propunem să construim două variante ocolitoare, una la Comarnic şi una la Buşteni. Le-am văzut chiar săptămâna trecută. Am fost şi am bătut variantele cu piciorul să văd exact unde sunt. Nu avem probleme cu terenurile pentru că sunt în domeniul public la fiecare din localităţi. Eu sunt convins că până la finalul anului vom avea documentaţia gata, astfel încât începutul anului viitor să ne prindă cu licitaţiile publicate şi, în funcţie de termene, să reuşim să lucrăm.

Moderator: Deci până să fie gata autostrada să fie gata centurile.

Iulian Matache: Vor fi gata centurile, da. Centurile, din spusele colegilor mei, sper să nu dau termene eronate, 6-7 luni vor dura.

Moderator: Ultima întrebare pe sectorul rutier. Vorbim de pregătirile pentru iarnă. Cum stăm cu pregătirile? Au fost probleme în fiecare an. Şi mai ales centura Bucureştiului, pentru că oricum este greu să se circule pe centură. Când dă zăpada este groaznic.

Iulian Matache: Centura Bucureştiului. Mai sunt două sectoare din centura de nord dacă putem spune aşa. Pe un sector care face legătura între Chitila şi DN 1. Lucrează Delta ACM care s-a remobilizat. A fost o perioadă în care s-au sistat lucrările. S-a remobilizat astfel încât în 2016 vom finaliza şi bucăţica asta de centură la patru benzi. Iar pentru celălalt sector, care face legătura între DN 2 şi autostrada Constanţa, a trebuit să scoatem din nou la licitaţie pentru că firma care lucra a intrat în insolvenţă şi a trebuit să scoatem din nou la licitaţie, lucru care s-a făcut. La fel, termenul de finalizare a acelei secţiuni este 2016.

Moderator: Aşadar, jumătate de centură vom avea gata în...

Iulian Matache: În 2016 vom avea gata centura de la A1 la A2. Pe partea de nord. Pe partea de sud, studiul de fezabilitate este gata, banii sunt prinşi în Master Plan. La anul o vom scoate şi pe asta la licitaţie. Dacă ne întoarcem la iarnă, vineri am avut o întâlnire cu compania. Au avut o întâlnire cu toţi şefii de regionale şi secţii locale şi le-am atras atenţia din nou că iarna vine poimâine. Le-am atras atenţia de acum două luni, când căldurile erau de 36-37 de grade. Le-am atras atenţia de atunci că iarna se apropie cu paşi repezi. Eu sper, eu cred că nu vom mai avea probleme în iarna asta, mai ales că Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale s-a dotat, după cum ştiţi, cu autofreze de mare şi medie capacitate. De asemenea, s-a dotat şi cu autoşenilate pe care sper eu să le folosim foarte puţin pentru maşinile care rămân înzăpezite.

Moderator: Adică intervenţiile vor fi mai rapide şi mai eficiente.

Iulian Matache: Intervenţiile vor fi mai rapide şi mai eficiente pentru că autofrezele pe care le-am cumpărat sunt freze de capacitate mare şi medie. Sunt freze de generaţie nouă. Astfel încât timpii de răspuns vor fi mai mici. În ceea ce priveşte licitaţiile, aş vrea să spun că de mâine încep să se deschidă ofertele pentru fiecare direcţie de drumuri regionale şi sper ca până la începutul lunii octombrie, 10-15 octombrie, să avem licitaţiile închise. Sigur, revenim la aceeaşi problemă celebră. Contestaţiile. Dar eu cred că, aşa cum anul trecut ne-am mobilizat, şi anul acesta Compania, împreună cu secţiile şi dotările pe care le au, vor face faţă iernii.

Moderator: Mergem în sectorul feroviar. A fost de curând o ameninţare a sindicaliştilor din domeniul feroviar că o să ajungem la grevă generală. Ce cer ei, mai exact, şi ce le pot oferi companiile din subordinea dumneavoastră. Şi dacă vom mai avea grevă generală de la 1 octombrie, aşa cum au ameninţat.

Iulian Matache: Ce cer ei. Prima dată, măriri salariale. Dar aş vrea să vă spun că nu numai măririle salariale sunt cerinţele lor. Sunt legate de statutul lucrătorului feroviar, sunt legate de tichetele de masă, cerinţele sunt legate de vânzarea terenurilor pe care se află casele pe care ei le-au cumpărat de la Calea Ferată. În ceea ce priveşte măririle salariale, fiecare companie a primit dispoziţie să analizeze punctul ce poate să facă şi cât poate creşte salariul. Pentru celelalte revendicări, cred că se pot găsi soluţii. După-amiază voi avea o întâlnire cu toate sindicatele. Dacă vorbim de grevă, eu cred că nu este în interesul patronatului, dar nici în interesul sindicatelor să avem grevă la 1 octombrie. Eu sper ca prin dialog vom reuşi să rezolvăm problemele, astfel încât să nu ajungem în situaţia de a avea grevă.

Moderator: Nu mai e mult. Doar o săptămână.

Iulian Matache: Ştiu.

Moderator: Să nu ajungem ca la ROMATSA. Care mai e situaţia?

Iulian Matache: ROMATSA a fost un caz fericit, aş vrea să spun, unde prin dialog şi diplomaţie am reuşit să rezolvăm problemele. Toate cele 14 cerinţe ale lor au fost rezolvate. Ştiu că s-a semnat de atunci contractul colectiv de muncă, deci nu ar mai trebui să fie probleme. Nemulţumiri mai pot fi, dar din punct de vedere al litigiului sindical, acesta este închis.

Moderator: Şi problema apărută cu fraţii Micula?

Iulian Matache: Cred că de data asta ROMATSA a intrat în acest litigiu între statul român şi o companie deţinută de fraţii Micula cu totul gratuit. ROMATSA nu a fost niciodată parte din acest litigiu. Am auzit şi zvonuri că ar fi garantat cu ceva. Total fals. Nu a garantat cu nimic. Din punctul meu de vedere este o victimă colaterală a acestui proces între statul român şi o companie.

Moderator: Şi acum care e situaţia? Are o parte din conturi blocate.

Iulian Matache: Eurocontrol a transmis că se blochează conturile. ROMATSA şi-a angajat avocat. Şi statul român şi-a angajat avocat la Bruxelles. Sper că până la momentul la care se va atinge ţinta, undeva tot în octombrie, în care se blochează conturile, să se rezolve problema pentru că nu au niciun fel de vină.

Moderator: Ne întoarcem la sectorul feroviar să vorbim dacă mai e oportună vânzarea CFR Marfă. S-a discutat foarte mult în ultimii ani. Care e interesul Guvernului vizavi de această mare companie a statului român?

Iulian Matache: Istoria este una şi cu bune dar din păcate şi cu rele şi mai ales cu rele după cum vedeţi la compania CFR Marfă. Ea a trecut prin mai multe procese de privatizare, haideţi să vorbim de ultimul până la urmă care s-a finalizat cu un dosar la DNA. După închiderea acelei ultime proceduri, urmare a discuţiilor pe care le-am avut şi cu comisia şi cu fondul, am spus din nou la licitaţie, angajarea unui consultant juridic pentru tranzacţii. Vreau să vă spun că nu a venit nimeni, nici măcar nu s-a înscris. Nu numai că nu a venit la licitaţie!

Moderator: Vorbim de consultanţi

Iulian Matache: Consultanţi! Nici nu mai ajungem la firme care ...deci nu avem consultant nici juridic nu avem consultant nici financiar

Moderator: Dar de ce? Nu se înscriu? Care e motivul pentru care consideraţi dvs?

Iulian Matache: E o întrebare la care sincer nu ştiu să vă răspund, pot doar să fac o presupunere, ultima propunere de privatizare sau rezultatul ultimei

Moderator: Care s-a finalizat cu un dosar la DNA?!

Iulian Matache: Care este un dosar la DNA şi asta este! Din câte ştiu eu, ceea ce înseamnă că noi, la un moment dat am analizat posibilitatea ca să vindem, să evităm toate aceste presupuneri?

Moderator: Delistări pe bursă?

Iulian Matache: ...să spunem de ...sau suspiciuni. Am încercat să facem o analiză să o listăm pe Bursă. Este o propunere care mie mi se pare foarte transparentă doar că din păcate, compania de la momentul la care ne-am propus acest lucru nu să-şi menţină, să spunem, statusul. Compania CFR Marfă este pe profit operaţional. Dacă discutăm de plus şi minus ea este pe plus. Partea proastă a lucrurilor este că, nu reuşeşte de cele mai multe ori să încaseze ceea ce produce şi mai mult de atât, are de încasat din urmă. Are de încasat de la diverşi beneficiari, foarte mulţi bani.

Moderator: Care sunt principalii datornici? Sunt tot de stat?

Iulian Matache:  Companiile energetice. Companiile energetice sunt cei mai mari datornici la CFR Marfă. Noi am avut discuţii cu Ministerul Economiei, Ministerul Energiei la vremea respectivă

Moderator: ...deci companiile energetice de stat?!

Iulian Matache:  Companiile energetice de stat şi companii energetice ale autorităţilor locale. Furnizorii de energie termică, cărora de-a lungul, compania le-a transportat cărbune. Ea nu are datorii la stat pentru că altfel nu ar putea participa la licitaţie, ce aş putea să vă spun cert este că, portofoliul de activităţi sau mai bine zis, contractele acoperă undeva la 105-110% din cifra de afaceri ceea ce înseamnă că ea are activitate, dar cash flow-ul este pe negativ să spun.

Moderator: Aşadar încercaţi totuşi să o listaţi la Bursă

Iulian Matache: Da. Acum încercaţi să facem o analiză să ne gândim la o restructurare a activităţii cumva, astfel încât să reuşim să facem să-şi reducem din datorii, dar dacă vorbesc de restructurarea activităţii nu vorbesc despre, nu ştiu, a mai da oameni afară, de a disponibiliza. Nu! Pentru că au fost disponibilizaţi în anii trecuţi undeva la 2500 de oameni,

Moderator: Deja înţelegem că abia se descurcă, compania cu aceşti oameni

Iulian Matache: Exact şi dacă ne mai gândim cumva la chestia asta, trebuie să o închidem pentru că nu mai avem cu cine lucra! Deci nu se pune problema sub nicio formă de restructurarea personalului ci se pune problema de restructurare, parte din restructurarea activităţii astfel încât să vedem unde sunt, să reducem pierderile din companie.

Moderator: Dacă tot suntem la privatizări şi încercări de privatizare aş vorbi cu dvs şi despre privatizarea Tarom-ului dacă mai este pe lista dvs. de priorităţi domnule ministru, sau pe lista Ministerului Transporturilor? în acest moment?

Iulian Matache:  Nu. În momentul ăsta nu. Nu se pune problema privatizării Tarom-ului, după cum ştiţi compania nu se află într-o situaţie economică foarte bună. Eu am încredere în noul CA pentru că ştiţi că s-a tot schimbat CA-ul în ultimii ani. Nu am înţeles de ce dar, nu are importanţă. CA-ul care este astăzi este pus pe Ordonanţa 109, este CA profesionist. Eu am încredere în ei, împreună cu directorul general, împreună cu echipa de conducere, managementul companiei, vor reuşi să, readucă compania asta într-o stare în care să ne mândrim până la urmă cu ea pentru că e o companie românească, este emblema aviaţiei noastre şi ştiţi şi dvs că piaţa aviaţiei este într-o continuă mişcare, într-o mişcare să spunem, de piaţă foarte agresivă.

Moderator: Premierul Victor Ponta a făcut chiar şi un turneu de prezentare a potenţialilor investitori la Tarom şi prin ţările din  Golf şi prin Turcia. Dacă nu o mai scoatem la privatizare, practic degeaba am mai făcut această prezentare. Sau s-au schimbat priorităţile între timp de la acel moment?

Iulian Matache:  Eu personal nu ştiu despre o asemenea privatizare până la momentul la care nu reuşim să repunem compania pe picioare nu cred că este cazul să punem de privatizare astăzi, acum.

Moderator: Bun. Deci CFR Marfă listarea pe bursă în condiţiile unei restructurări dar nu de personal.

Iulian Matache:  Nu, nu de personal

Moderator: Încerc să trag nişte concluzii la acest lucru iar Tarom-ul nu lista de vânzare a Ministerului Transporturilor, a guvernului României în acest moment, e important.... Haideţi să vorbim şi despre metroul bucureştean pentru că nu este doar, mă rog metroul nu ţine doar de Primăria Capitalei ci de Ministerul Transporturilor

Iulian Matache: E o companie a Ministerului Transporturilor.

Moderator: Cum evoluează lucrurile aici? Cum vedeţi extinderea acestui metrou şi în cât timp locuitorii din Drumul Taberei vor putea să circule pentru că e o întrebare de...

Iulian Matache:  Da. Lucrările la metrou în Drumul Taberei să ştiţi că din punct de vedere al construcţiilor s-au derulat foarte bine! ştiţi şi dvs..

Moderator: Sunt în grafic!

Iulian Matache:  ...celebrele Varvara şi Parascheva dacă zic bine...

Moderator: Cârtiţele!

Iulian Matache: ...car şi-au făcut datoria, cu oamenii care le-au controlat, şi-au făcut datoria şi au respectat termenele pe  care le-au avut să şi le respecte. Partea proastă la metrou este că, uitaţi avem un contract de furnizare de trenuri care în momentul ăsta este blocat, e la DNA, haideţi să spunem lucrurilor pe nume. Licitaţia s-a închis. Există două contestaţii, contestaţiile respective la momentul la care au ajuns la Consiliul Naţional de Soluţionare a contestaţiilor, acesta le-a blocat până la soluţionarea dosarului aflat pe rolul DNA-ului. Astfel încât în acest moment suntem blocaţi cu achiziţia acestor trenuri.

Moderator: Împiedică în vreun fel achiziţia acestor trenuri?

Iulian Matache: Sigur că împiedică pentru că vom termina metroul, vom termina tunelele de metrou şi

Moderator: Şi n-are ce să circule pe ele!

Iulian Matache: N-are ce să circule pe ele pentru că fiecare tunel de metrou, fiecare  magistrală de metrou are trenurile lui.

Moderator: Cât de aproape e termenul ăsta de finalizare a metroului spre Drumul Taberei şi mă rog, dacă mai există şi alte...?

Iulian Matache: Eu cred că la anul va fi gata!

Moderator: La anul în primăvară sau mai spre sfârşit?

Iulian Matache: Haideţi să nu vă dau un termen acum!

Moderator: Aşadar de la anul va fi gata iar de circulare pe aceste tronsoane vorbim de ....

Iulian Matache: Eu sper ca totuşi să se închidă şi dosarul ăsta la DNA într-un fel sau altul. Sigur că, pentru a-şi putea să-şi facă datoria astfel încât să deblocăm, fie reluăm licitaţia fie o continuăm pe asta şi va fi un câştigător sau dacă se va adjudeca sau nu urmarea contestaţiilor de la Consiliul Naţional

Moderator: Dar nu era o condiţie a proiectului pe fonduri europene să circule metrouri pe el în anul 2016? Adică să nu ne trezim în situaţia în care avem doar tunelul fără ...

Iulian Matache: Nu o să se pună problema să dăm bani înapoi dacă asta vreţi să mă întrebaţi! Nu va fi cazul pentru că nu este imputabil statului român situaţia asta! Noi o să facem tot posibilul să se întâmple să circulăm, să se întâmple să facem să funcţioneze metroul dar vă rog să mă credeţi că de data asta chiar Ministerul nu are niciun fel de implicare în rezolvarea mai rapidă sau mai puţin rapidă a dosarelor altor instituţii.

Moderator: Există pe lista dumneavoastră de priorităţi şi un metrou până la aeroport pentru că s-a discutat foarte mult de problemele legate de aeroportul Otopeni. Este un aeroport din ce în ce mai aglomerat , trebuie s-o zicem, un trafic din ce în ce mai intens pe Aeroportul Otopeni şi sunt puţine opţiuni de aducere a călătorilor în Bucureşti.

Iulian Matache: Sunt 2 opţiuni care trebuie construite, că restul funcţionează dacă discutăm de transportul în comun şi de transportul fiecare pe cont propriu. Cele două opţiuni sunt această linie de metrou până la Aeroportul Otopeni la care, până la finalul acestui an vom avea documentaţia gata pentru a scoate la licitaţia de execuţie a metroului, va trebui să găsim surse de finanţare şi pentru această line de metrou. Ştiţi că valoarea contractului e undeva la aproape 1 miliard de euro iar cea de-a doua posibilitate de a ajunge de la aeroport în oraş este acea linie de cale ferată care va face legătura de data asta între Gara de Nord şi aeroport direct. Nu până la Baloteşti. Astăzi nici nu ştiu dacă mai funcţionează. Eu am mers până acolo...

Moderator: Era pe pierdere la un moment dat.

Iulian Matache: Da, am mers să văd cum este dar este destul de neplăcut, nu ştiu dacă aţi ajuns - vă daţi jos pe un peron metalic şi de acolo vă aşteaptă un microbuz cu bagajul după dumneavoastră. E neplăcut dar este o soluţie şi asta. Le analizăm, încercăm să nu se canibalizeze una pe cealaltă. Până la finalul anului se va lua o decizie.

Moderator: Deci până la finalul anului avem o decizie.

Iulian Matache: O decizie pe care din ele o facem prima.

Moderator: Că vorbim de legătura cu aeroportul, şi aeroporturile chiar în acest an erau programate pentru listarea pe bursă, un document al Guvernului din luna aprilie arăta exact inclusiv o serie de companii din transporturi.

Iulian Matache: Da, e adevărat, le-am propus anul acesta să listăm la bursă Compania Aeroporturi Bucureşti şi de asemenea Portul Constanţa. Suntem în analiză în momentul ăsta, trebuie făcute nişte documente, inclusiv luate aprobări de la Guvern şi o să propunem o hotărâre, o să avem o discuţie în Guvern şi o să luăm o decizie cu privire la listarea acestor două instituţii/companii ale Ministerului, pentru că noi le gândisem la pachet pe toate 3 inclusiv CFR Marfă.

Moderator: Se mai fac listările anul acesta sau doar se fac documentele şi se demarează la anul?

Iulian Matache: Dacă ne gândim la timpul fizic, nu cred că se pot face anul ăsta pentru că şi acolo orice listare la bursă înseamnă nişte paşi, nişte termene. Un calendar pe care eu personal nu cred din ce ştiu că se poate închide până la finalul anului.

Moderator: S-a discutat foarte mult despre banii din acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru la carburanţi, inclusiv la momentul dezbaterii Noului Cod Fiscal. Ce le spuneţi contribuabililor, celor care la pompă plătesc această acciză şi aveau promisiunea că banii aceştia vor fi investiţi în autostrăzi, în infrastructură rutieră.

Iulian Matache: Să ştiţi că au fost investiţi în infrastructură rutieră. Banii din acciză au fost folosiţi, au fost importanţi pentru a putea deschide nişte sectoare de autostrăzi şi vorbim de Autostrada Transilvania, o să vă dau doar 3 sectoare de autostradă - Suplacu de Barcău-Borş, Nădăşelu-Mihăieşti şi Mihăieşti-Gilău. Deci banii din acciza de combustibil sunt folosiţi pentru construirea acestor sectoare de autostradă.

Moderator: Probabil ar trebui să punem nişte panouri cu "aici sunt banii dumneavoastră".

Iulian Matache: Nu ştiu dacă trebuie să mai punem panouri.

Moderator: Spuneţi că există nişte tronsoane de autostradă făcute cu banii aceştia.

Iulian Matache: Care au fost începute, cărora li s-a găsit finanţarea folosind aceşti bani din acciză dar după cum ştiţi, în 2017 acciza dispare. În Noul Cod Fiscal s-a propus ca de la 1 ianuarie 2017 să nu mai fie acciză ceea ce înseamnă că o să mai putem să folosim şi banii de la anul, dar poate până atunci finalizăm sectoarele de autostradă şi nu mai e cazul.

Moderator: Legat de această acciză am o întrebare suplimentară, sunt avocatul ceferiştilor acum. Ei plătesc această acciză deşi banii sunt folosiţi în infrastructura rutieră. Ei s-au plâns că nu-şi pot deduce cei 4 eurocenţi pe care transportatorii rutieri pot să o deducă.

Iulian Matache: Am avut discuţii cu Ministerul de Finanţe şi suntem în discuţii în continuare, am ridicat problema şi suntem în discuţii în continuare.

Moderator: Până la ultima întrebare despre sectorul naval, vă întreb dacă aveţi banii necesari în acest moment pentru a asigura o infrastructură decentă în România dacă vă uitaţi dumneavoastră pe buget şi pe proiectele pe care le aveţi de făcut.

Iulian Matache: Dacă mă întrebaţi pe mine, niciodată banii nu sunt suficienţi pentru că în afara faptului că cu toţii vrem autostrăzi. sigur, e un lucru pe care ni-l dorim cu toţii şi o să-l facem din bani europeni dar noi, de cele mai multe ori uităm de drumurile pe care circulăm zi de zi, uităm de drumurile naţionale şi aceste drumuri, multe dintre ele, au data de exploatare spre final. Aceste drumuri necesită fiecare în parte lucrări de reabilitare, de modernizare, inclusiv simplele plombări, dacă discutăm despre asta, ceea ce înseamnă că banii pe care îi avem şi care nu se văd practic, pentru că la lucrările de plombări... şi alea pot fi bune sau mai puţin bune. Încercăm să evităm să mai facem greşeli, dar banii pe care îi folosim noi la drumurile naţionale nu întotdeauna se văd şi să ştiţi că sunt mulţi. Pe de altă parte nu trebuie să uităm că anul ăsta am reabilitat, am modernizat, am reparat 1.200 km de drumuri naţionale. Şi acolo să ştiţi că sunt bani. Şi da, dacă mă întrebaţi dacă îmi ajung, eu cred că nu. Eu spun că trebuie să-i consumăm cu multă acurateţe, să-i consumăm corect, să-i folosim corect dar întotdeauna e loc de mai mult.

Moderator: Ultima întrebare este despre portul Constanţa. Ştiţi că au fost mai multe proteste, mai multe greve. Ce le spuneţi operatorilor portuari la doleanţele acestora?

Iulian Matache: Problemele în Portul Constanţa sunt foarte vechi. Problemele în Portul Constanţa au făcut obiectul mai multor controale ale Corpului de control al diferiţilor miniştri, dar am să mă refer la ultimul raport care s-a dus şi la instituţiile statului pentru că acolo au fost identificate nişte probleme care nu au fost tocmai conforme cu legalitatea, dacă putem spune aşa. Am fost informat că cel puţin o parte din solicitările operatorilor au fost rezolvate, respectiv, dacă nu greşesc, contractele de subconcesiune şi de închiriere. Sunt rezolvate o parte din ele.

Moderator: Care era problema cu ele?

Iulian Matache: Trebuiau refăcute contractele de subînchiriere şi de subconcesiune. Operatorii de port au spus că redevenţa pentru aceste contracte este foarte mare.

Moderator: Mulţumim pentru prezenţa în studio. Am atins, sper, toate punctele pe care le avem. Mai sunt, sigur, multe întrebări. Veneau şi de la cititori în momentul acesta. Dar reţinem câteva ştiri pe care ni le-aţi dat astăzi şi anume că privatizarea Tarom nu mai este de actualitate, listarea la bursă a CFR Marfă este de actualitate dar în anumite condiţii, după restructurare dar fără restructurări de personal şi ne-aţi dat o veste - faptul că s-au făcut nişte tronsoane de autostradă din supraacciza de 7 eurocenţi.

Iulian Matache: Au început.

Moderator: Mulţumesc pentru prezenţa în studio.

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!