Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

În contextul creșterii concurenței globale, UE dispune acum de un instrument eficace pentru a combate practicile comerciale neloiale care ar putea apărea în sectorul transportului aerian din partea unor companii din afara UE. Regulamentul adoptat astăzi de Consiliu urmărește să asigure o concurență sănătoasă și să contribuie la menținerea unui nivel ridicat de conectivitate în întreaga UE. La 20 noiembrie 2018, președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu.

Concurența loială între transportatorii aerieni contribuie la extinderea gamei de opțiuni privind zborurile și la asigurarea unor prețuri mai accesibile pentru clienți.

Regulamentul conferă Comisiei competența de a efectua o investigație și de a lua măsuri reparatorii financiare sau operaționale în cazul în care o companie aeriană din afara UE recurge la o practică de denaturare a pieței care a provocat sau riscă în mod clar să provoace un prejudiciu unui transportator aerian din UE.

Atât măsurile financiare, cât și cele operaționale vor fi adoptate prin intermediul unui act de punere în aplicare al Comisiei. Cu toate acestea, măsurile operaționale vor face obiectul unei proceduri mai stricte.

Noile norme înlocuiesc Regulamentul existent 868/2004, care s-a dovedit a fi ineficient și care nu a fost niciodată utilizat în practică. La nivel internațional, nici Organizația Mondială a Comerțului (OMC), nici Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) nu dispun de un cadru care să reglementeze concurența între transportatorii aerieni.

Votul de astăzi al Consiliului încheie procedura legislativă. Parlamentul European a votat la 14 martie 2019. Regulamentul va fi semnat de ambele instituții și va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

 

 

Click to listen highlighted text!