Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

În perioada 26 – 27 martie 2019, a avut loc Reuniunea informală a miniștrilor Transporturilor din Europa, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul s-a desfășurat la București, Palatul Parlamentului, şi a fost prezidat de ministrul transporturilor, Alexandru – Răzvan CUC.

La eveniment au participat miniștri și secretari de stat din domeniul transporturilor din statele membre UE, Comisarul European Violeta Bulc și alți înalți reprezentanți ai Comisiei și Consiliului Uniunii Europene.

“Reuniunea de astăzi a avut ca obiectiv identificarea unor soluții pentru o abordare complexă a transportului european. Promovarea multimodalității poate conduce la o viziune cu noi soluții pentru sporirea calității vieții cetatenilor europeni”, a afirmat ministrul Alexandru – Răzvan CUC.

27032019

Sub tema evenimentului, "Noi provocări pentru o mai bună mobilitate și coeziune", Președinția României a adus în atenție câteva teme de interes, la nivelul UE, din domeniul transporturilor, cum ar fi: multimodalitatea, viitorul mobilității în UE și consolidarea conectivității și a coeziunii prin intermediul rețelei TEN-T.

Prima sesiune de lucru a fost deschisă de Violeta Bulc, Comisar European, şi a fost dedicată unei prezentări generale a evoluției în ultimii 4 ani din domeniul multimodalității din perspectiva reglementărilor, recomandărilor, standardelor și investițiilor din domeniu.

A doua sesiune, "Viitorul mobilității în UE", s-a concentrat asupra rolului digitalizării în planificarea și gestionarea unei strategii europene pentru o mobilitate durabilă și o mai bună coordonare a eforturilor statelor membre de reducere a emisiilor de gaze.

În cadrul acestei sesiuni, Grațiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru și ministru al Mediului, a fost invitată să participe la dezbaterea pe tema "Strategia Uniunii Europene pe termen lung privind schimbările climatice (LTS)".

A treia sesiune de lucru a avut ca subiect central "Îmbunătățirea conectivității și coeziunii prin intermediul rețelei TEN-T". Realizarea unei rețele transeuropene de transport extinsă şi conectată contribuie la consolidarea coeziunii teritoriale, la accesibilitatea și conectivitatea tuturor regiunilor Uniunii, inclusiv a regiunilor periferice. În același timp, va stimula investițiile, va reduce decalajele de dezvoltare şi va asigura tranziția către o mobilitate prietenoasă cu mediul.

În cadrul sesiunii de lucru, miniștrii şi-au reafirmat angajamentele față de punerea în aplicare a obiectivelor și termenelor din cadrul acestui proiect.

Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc a apreciat eforturile depuse de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pentru închiderea unor dosare importante din domeniul transporturilor precum și prestația Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc în conducerea discuțiilor din cadrul Reuniunii informale. Dezbaterile pe acest subiect important vor continua și în 28 martie, în cadrul Conferinței TEN-T.

Click to listen highlighted text!